• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


17.03.2022.

НА СОКОЦУ ПОМЕН,  А НА РАВНОЈ РОМАНИЈИ ПАРАСТОС  БОРЦИМА САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ


Данас, 16. марта 2022. године, на Сокоцу, тачније на гробљу ''Нови зејтилник''  служен је помен за све погинуле борце пет сарајевских општине које су Дејтонским споразумом припале Федерацији БиХ-не. Родитељи и породице погинулих бораца палих за слободу и јединство Српског народа нису могли прихватити да њихове посмртне остатке оставе на милост и немилост онима против којих су се борили и погинули као борци војске Републике Српске. Тако је фебруара мјесеца 1996. године кренуо најтужнији егзодус у историји. Био је то егзодуз мртвих уз сурове временске услове и невиђену патњу породица и цијелог Српског народа. Сви су пренесени из њихових ранијих села и завичаја и сахрањени на новоформираном гробљу на Сокоцу названом ''Мали зејтилник''. 

Данас, 16. марта т.г.  тачно у 12:00 часова  Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је помен свим борцима отаџбинско-одбрамбеног рата који почивају на Новом Зејтилнику. Његовом Високопреосвештенству су саслуживали протојереји-ставрофори: Илија Чупић, Златко Богдановић и Младен Видаковић, јереј Милан Ђукић и ђакон Будимир Гардовић. На крају помена Високопреосвећени митрополит се обратио присутнима и између осталог рекао ''.........данас када овдје у миру почивају, баш као на неком „новом зејтинлику“, најбоље можемо схватити ту велику жртву коју су они сами поднијели, али још више њихове породице.... Борили су се за слободу и јединство Српског народа. Данас почивају у миру у Републици Српској и сједињени са Српским народом којег су толико вољели.......Слика сарајевске Голготе 1996. године је по трагичности скоро па  истовјетна са онима на Албанској  голготе 1915. године...''.


Након помена на Новом Зејтилнику на Сокоцу Високопреосвећени митрополит се упутио ка манастиру Светог Георгија на Равној Романији, гдје је служио парастос за 4210 бораца Сарајевско-Романијске регије погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату од 1992.-1995. године, а чија имена су исписана на унутрашњим зидовима храма Светог Георгија на Равној Романији.

Његовом Високопреосвештенству саслуживали су: архимандрит Андреј Ковачевић, протојереј-ставрофор Миле Рацковић, јеромонах Владимир Ђуричић, јереј Дражен Делић и ђакон Будирмир Гардовић. ''.... Нека је вјечни покој и Царство небеско свим пострадалим чија имена данас поменусмо у овом парастосу, а међу нама вјечни помен. Данас се молитвено сјетисмо свих оних који сами себе жртвоваше за нас, за нашу слободу, за нашу Републику Српску......... И као што смо се заклели над њиховим одрима приликом њихових сахрана и наших опраштања са има никад их нисмо и нећемо заборавити. Њихове жртве су биле жртве љубави, рекао бих оне божанске љубави коју Бог као врлину даје у срца наша. Љубав према Богу, слободи и миру уистину је божанска љубав...... Зато су њихова имена овдје на овим зидовима исписана.....'' истакао је Високопреосвећени у свом кратком обраћању након парастоса.

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ 2021. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.