• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


08.02.2022.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПРИМИО У ПОСЈЕТУ ПРИНЦА ФИЛИПА КАРАЂОРЂЕВИЋА


Данас у уторак, 08. фебруара 2022. године, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом примио је у посјету Његово краљевско височанство принца Филипа Карађорђевића са његовом супругом  принцезом Даницом и сином принцом Стефаном. Њихова краљевска височанства прво су посјетили саборни храм Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, гдје их је дочекао и поздравио старјешина храма јереј Немања Ђуреиновић. Поздрављајући драге госте отац Немања упознао их је са историјатом овога храма.   


Након посјете саборној цркви Карађорђевићи су прешли у палату митрополије гдје их је дочекао и поздравио Високопресвећени митрополит дабробосански Хризостом. Уз уобичајено послужење и у пријатном разговору Високопреосвећени митрополит је упознао своје драге госте са историјом митрополије Дабро-босанске те о тренутном положају Срба у Сарајеву и ФБиХ-не. Посебно је Њихова краљевска височанства упознао са њима непознатом историји краља Петра I у Босни и Херцеговини у току Босанско-херцеговачког устанка. Потсјетио их је на село Ћорковача у Цазинској Крајини у којем је био устанички штаб војводе Петра (Мркоњића). 1925. године у Ћорковачи је подигнут и освештан споменик у знак сјећања на боравак Петра Карађорђевића првог у Крајини и његовог дјеловања на читавом простору од Грахова до Дубице.


Високопреосвећени је посебно истакао значај њихова посјете Сарајеву, као и то да је веома важна њихова улога у јединству Српског народ на овим просторима.
Његово краљевско височанство принц Филип  захвалио се Његовом Високопресвештенству на пријему и изразио жељу да ће убудуће чешће посјећивати митрополију Дабро-босанску и посебно Сарајево.
У наставку програма боравка и посјета у Сарајеву принц Филип је посјетио стару сарајевску цркву на Башчаршији.

Ненад Марковић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ 2021. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.