• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


08.01.2022.

БОЖИЋ У ВИШЕГРАДУ


          Обиљежавање Божића у парохијама и храмовима вишеградским и ове године је започета разним активностима. Пред сам празник Црквена Општина Вишеград је ,у сарадњи са  Општином Вишеград, подјелила 120 пакета основних намирница материјално најугроженијим парохијанима у парохијама вишеградским. Ова акција се спроводи сваке године да би радост Божића испунила срца сваког православног вјерника у Вишеграду.
         У част Божића ужурбано су се украшавали храмови парохија вишеградских. У акцију украшавања, осим свештеничких породица и радника у храмовима, укључили су се и ђаци из школа, као и домаћини из околних села који су припремили бадњаке и огњишта за њихово налагање.
          На Бадњи дан вечерње богослужење у храму Рођења Пресвете Богородице почело је у 17,00 часова. По завршетку молитве и бесједе протојереја-ставрофора Александра Топаловића,бадњаци су изнешени из храма и свечано наложени на огњиште припремљено у порти храма. По налагању бадњака окупљене вјернике поздравиo je и честитаo Божић и начелник општине г. Младен Ђуревић. Радост навечерја Божића ове године је прослављено и народним весељем, пјесмом и игром.


На сам дан Божића св. Литургија је почела у 5,00 часова. Служили су протојереј-ставрофор Александар Топаловић и протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић. Храм је био испуњен вјерним народом, од којих су већина примили св.тајну причешћа. По завршетку богослужења храмом је одјекивао поздрав „Мир Божији и Христос се роди!“.


- Храм Светог цара Лазара- Андрићград -


Ове године прослава Божића у храму Св.цара Лазара почела је активностима пред сам празник. У навечерје празника дочеком бадњака  испред комплекса Андрићграда започето је молитвено прослављање Божића. Уз пјевање Божићних пјесама бадњаци су унешени у храм и вечерње богослужење почело је у 19 часова. Након вечерњег богослужења за најмлађе припремљено је традиционално пијукање испред иконостаса, гдје су спремљени скромни поклони. Протојереј- ставрофор Драган Вукотић  у име свештенства пригодном бесједом честитао је Бадње вече као и наступајуће празнике.


Након бејседе бадњаци су изнешени на трг гдје су наложени.  Начелник   Општине г. Младне Ђуревић упутио је пригодне честитке поводом Божића и предстојећих празника пожеливши   успјешну  предстојећу годину.
У поноћ служена је Божићна литургија коју су служили протојереј ставрофор  Драган Вукотић, протојереј Средоје Андрић и ђакон Василије Пајевић.


На Божић вече у 18 часова служено је вечерње богослужење када се ломила Божићна чесница уз присуство великог броја малишана.  Главну награду, златник од 3 грама, обезбједила је Општина Вишеград, а златара породице Кнежевић донирала је сребрењак. Чесницу је припремила пекара „Переца“ из Вишеграда. Златник је пронашао Јустин Стјепановић а сребрењак Марко Кузмановић ученици основне школе у Вишеграду. Икону Светог Саве добио је Василије Симеуновић. Храм Светог цара Лазара обезбједио је још вредних награда.
Свештенство парохија вишеградских је поводом Божића служило и у филијалним храмовима.На бадње вече у храму Пресвете Тројице у Блацама код Вишеграда налагани су бадњаци уз присуство мноштва вјерника из околних села. Вечерњу службу је служио протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић, који је пригодном бесједом поздравио вјернике.
На сам дан Божића јереј Саво Тривковић је служио свету Литургију у манастиру Светог Саве у Горњој Лијесци.

 Протојереј-ставрофор Александар Топаловић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ 2021. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.