• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


04.01.2022.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ УПУТИО ОВОГОДИШЊУ БОЖИЋНУ ПОРУКУ

................
Данас је, 4. јануара 2022. године, тачно у 12:00 часова Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, путем електронских медија и новинских агенција упутио традиционалну божићну поруку која се налази у прилогу ове репортаже.

ПОШТОВАНИ ГЛЕДАОЦИ И СЛУШАОЦИ,
ДРАГА БРАЋО И СЕСТРЕ,
МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!
СРЕЋАН И БЛАГОСЛОВЕН БОЖИЋ!
СРЕЋНО И БЛАГОСЛОВЕНО  БАДЊЕ ВЕЧЕ!

Наш најрадоснији празник Божић, браћо и сестре и поштовани гледаоци, ево на крају ове 2021. године благости Господње, и поред проблема са којима смо сви суочени,  ипак дочекујемо са празничном радишћу. Бол и туга су ту у срцима нашим за свима који нас прерано или неочекивано оставише. Па ипак је Христос наша РАДОСТ, наше ВЕСЕЉЕ. Зато се радујмо и веселимо славећи Његово рођење.
Христос је својим рођењем у пећи Витлејемској прије 2000 година, собом и у себи самом, донио божанску и небеску РАДОСТ и ВЕСЕЉЕ, да обрадује и промјени ондашњи грчко-римски свијет који је исто као и овај наш данашњи био тежак и туробан. Анђео Господњи рече пастирима који су недалеко од пећине рођења напасали стада своја: ''јављам вам РАДОСТ велику која ће бити свему народу. …. Данас вам се роди Спас, који је Христос Господ у граду Давидову'' (Лк.2,10-11) Из ових анђеоских ријечи  препознајемо рођеног Богомладенца  Христа Господа као  РАДОСТ и ВЕСЕЉЕ не само синова Израиљевих, већ РАДОСТ и ВЕСЕЉЕ  свих народа свијета. То је та свељудска димензија догађаја рођења у Витлејему. Ових дана имамо прилику и могућност да често чујемо једну дивну оду радости ''радујте се народи,…'' којим се изражава та универзалност радости Христовог рођења, али и смисао и празника и свега што он са собом доноси.
Христово рођење је радост и небеса, односно – анђела и арханђела, херувима и серафима и све војске небеске.  Свети јеванђелист Лука пише: ''.. уједанпут са анђелом се појави мноштво војске небеске, који хваљаху Бога говорећи: ''Слава на висинама Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља'' (Лк.2,13-14). Управо тако и ми, браћо и сестре, како у нашој митрополији, тако исто и сви хришћани свијета и они који то нису, прославимо Божић пјесмом и радошћу пјевајући: ''слава на висинама Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља''
Дочекујући рођење Христово и радујући се овом историјском догађају, браћо и сестре, не заборавимо суштину овог празника. Ми славимо највећу тајну неба и земље, а то је оно што нам св.ап. Павле поручује: БОГ СЕ ЈАВИ У ТИЈЕЛУ! (1. Тим. 3,16) То је суштине  наше хришћанске побожности! Ми не само да вјерујемо већ знамо да се Бог, сам Бог, јави у тијелу! Можда то најбоље изражава свети Јован богослов који каже: ''И Логос (дакле Друго Лице Пресвете Тројице)  постаде тијело и настани се међу нама, и видјесмо славу његову, славу као Јединороног од Оца, пун благодати и истине'' (Јн.1, 14)  То '' постајање и јављање'' нису некаква привидно постајање или јављање, некаква тренутна сензација, већ  ЈАВЉАЊЕ које се деси РАЂАЊЕМ! Бог се РОДИ У ТИЈЕЛУ! Ово је језгро суштине нашег празника, нашег вјеровања и нашег богочовјечанског идентитета. Ово је нуклеус  наше вјере, нашег празника Божића. Све друго осим овог вјеровања и исповједања су традиције или обичаји, који не ријетко, не само кваре већ изобличавају како наше вјеровање тако исто и сам празник рођења Богомладенца и самог Богомладенца Исуса Христа.
Наш рођени од Пресвете Дијеве Марије Богочовјек Исус Христос је као Син Божији и Син човјечији ''оправдан у Духу (Светоме)''. Дошавши на ријеку Јордан да види шта то у пустињи учи и твори св. Јован Крститељ,  Дух Свети откри Јовану пророку и крститељу да је Тај који му долази ''ЈАГЊЕ божије''. Он га као таквог препозна и показа људима говорећи ''Гле, Јагње Божије које узима на себе  гријехе свијета'' (Јн.1,29) Светом Јовану Дух Свети  обзнани да је Он Месија - Спаситељ и Искупитељ свијета. И глас са неба на ријеци Јордану и онај касније на гори Тавору оправда га ријечима:  ''Ово је Син мој, који је по мојој вољи''.
Јављени у тијелу Бог се показа анђелима, који Га славе и величају неућутним пјесмама, премда су, како каже црквени пјесник остали изненађени и запрепаштени пред чињеницом да њихов превјечни и апослутни Бог  постаде Човјек! Задивљени  како се унизи  до крајње смирености родивши се у пећини и бивши положен у јасле? То је највећа тајна неба и земље. Како би ограничени ум људски мога да појми и објасни  тајне апсолутног  бића божијег?
Али, како каже свети апостол Павле, Бог јављени у тијелу  ''проповједи се међу незнабожцима''! Тиме се испуни оно што рече свети арханђел Гаврило да ће рођени у Витлејему Јудеском бити радост свему, тј. свеукупном народу.  Проповједи се и прослави се ЈАВЉЕНИ БОГ У ТИЈЕЛУ како међу Грцима, Римљанима, међу нама Словенима тако исто и широм свијета и проповједаће се до краја вијека.
Браћо и сестре и драги гледаоци,
Божић је и празник нашег породичног и друштвеног заједништва. Управо сам Господ нам је показао својим примјером да се божанска Љубав мора дијелити са ближњима и даљњима. Та љубав није изражајна фикција већ је то дјелотворна љубав, која дјела како у сваком времену, тако исто и у свим приликама и околностима. Нека нам божић буде божић отворених врата и отворених срца не само за Бога, за Христа Господа, већ и за оне за које је сам Он рекао – ако примисте једнога од ових малих, ако га одјенусте, ако га нахранисте или напојисте, ако га у болници посјетисте или у тамници обиђосте, све то Мени учинисте.
Божић није само празник сјећања, већ прије свега и изнад свега увијек и изнови нови догађа у срцима нашим, у бићу нашем,  у нашој Цркви, нашој заједници. Тајинствено срца наша, бића наша, постају  мјесто у које се усељава  увијек и непрестано Исус Христос. Свети Игњатије Богоносац назван је тако јер је непрестано Бога носио у срцу своме. Дај Боже и да нас Бог благослови тим изобилним благословом да постанемо и будемо Богоносци и Христоносци у ове радосне дане.
На жалост, живимо у времену хуманитарне катастрофе невиђене и нечувене у историји. Говоре нам и убјеђују нас да  ништа не знамо, али и да се не трудимо да нешто сазнамо о овој пошасти пандемије, а још мање да говоримо о њој. Као да нам ''стручњаци, који признају да ништа не знају'',  поручују: ваше је само да умрете! Е, не можемо прихватити овакву дехуманизацију друштва и свијета. Управо, у име празника  Рођења Господа Исуса Христа којим нас је Бог усинио и почаствовао Животом самога Њега Бога Живога не можемо прихватити такав један однос према Човјеку-највећем добру послије Бога. У име Бога и у име истинског хуманизма позивамо научнике и охрабрујемо их да нам открију сву научну истину о ковид-19, да се боре да изнађу што боље и сигурније лијекове и срества превенције против овог пан-убице.
Још једанпут желимо срећан и благословен Божић радосним поздравом: МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!
Желимо срећну и благословену Нову 2022. годину!
Учинимо и ми сви заједно нешто да нам Нова година буде срећна и успјешна.  Живи и здрави били. Амин Боже!


Митрополит Хризостом
У Сарајево,
4. јануара 2022. (22.децембра 2021)

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ 2021. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.