• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


15.10.2021.

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА МИТРОПОЛИЈА ДАБРОБОСАНСКА

ОБАВЈЕШТЕЊЕ

О процесу заштите имовинских права Срба у Федерацији БиХ-е у Федерацији БиХ-не у току је усклађивање података о некретнинама катастра и земљишних књига, тзв. хармонизација података. Приликом овог процеса припадници Српског народа могу да Изгубе право на имовину која је у њиховом власништву или посједу.
Препреку за упис власничких и других права на имовину у Федерацији БиХ представља чињеница да се позиви носиоцима имовинских права не шаљу лично, а у многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон или општина, или лице које неовлашћено користи српску имовину.
Хармонизација, односно замјена и успостављање нових земљишних Књига врши се на начин тако што се јавни позив објављује само у Службеном листу Федерације БиХ-не и дневним новинама појединачно за сваку катастарску општину, које су доступне у Федерацији БиХ, тако да избјегли и расељени Срби, те њихови насљедници, немају сазнања да је њихово земљиште, или земљиште предака предмет поступка, те се њихово право не узима у обзир.
Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ-не је саопштио да се показало да је велики број Срба остао без права у новим или замјењеним земљишним књигама, као и да постоји реална могућност да избјегли и расељени Срби и њихови насљедници остану без права на земљиште и због институције одржаја. На основу члана 58. Закона о стварним правима Федерације БиХ-не друго лице као самосталан посједник стиче право власништва на земљи након периода од 10 или 20 година непрекидног посједовања.
Према расположеним подацима у Федерацији БиХ је успостављена и води се евиденција некретнина у оквиру 1864 катастарских општина,  у укупно 79 политичких, које су у саставу 10 кантона. Закључно са 10.08.2021. најава успостављања нове земљишне књиге је извршена за 240 катастарских општина. Управо је извршена замјена или успостављање земљишне књиге за 12,33% свих катастарских општина. Око 400.000 лица, српске националности и даље полажу права на непокретности у Федерацији БиХ-не (у власништву или посједу). Уколико се грађанин изјасни да није имао сазнања о распису могуће је продужење до годину дана за пријаву. Напомињемо да власничка тужба код имовине не застарјева, те су могуће и накнадне пријаве погрешних уписа кроз судски процес.
Имајући све наведено у виду Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону се укључила у информисање припадника Српског народа поријеклом из Федерације БиХ-не који се налазе у дијаспори да се јаве Канцеларији за стручну правну помоћ Републике Српске.
Јављање се може извршити путем следећих контаката:

Телефон: +387 55 490 940 Viber и Whats App: +387 65 090 040

e-mail adpeca: pravnapomoc.banjaluka@rgurs

Facebook - Instagram: @kancelarijezapravnupomoc
Контакти Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ;

e-mail адреса: odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com

Facebook: @srbiufederacijibih
Twiter: @OdborF
Из Кабинета МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У АВГУСТУ,СЕПТЕМБРУ,ОКТОБРУ 2021. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.