• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


09.10.2021.

СЛАВА КАПЕЛЕ СВЕТОГ ЈОВАНА БОГОСЛОВА У ГОРАЖДУ

Данас је, 9. октобра 2021.године, дан успомене Светог апостола и јеванђелисте Јована богослова. Овом апостолу љубави и крајње оданости посвећена је капеле у граду Горажду на Дрини. Првобитну цркву у Горажду подигли су браћа руси, који су избјегли из Русије након познате окотобарске револуције и грађанског рата између  бјелогардејаца и бољшевика.  Једна значајна група избјеглих и протјераних руса смјестила се у Горажде. Ту су живјели, радили и подигли цркву 1929. године. Безбожници, тј. послијератни комунисти су ту цркву претворили и биоскоп. Било је то 1946. године.

Садашња капела, која се сматра наследницом оне од комуниста узурпиране цркве, иако није на истом мјесту, подигнута је 1975. године на мјесту старог парохијског дома у Горажду порушеног 1973. године. У рату 1992-1995. године капела је тотално оштећена и девастирана од стране муслиманских паравојних формација. Обновљена је 2006. године.


Данас, на дан успомене Светог Јована богослова и крсне славе капеле град Горажде посјетио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом, који је служио свету архијерејску литургију и проповједао ријеч божију. Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су: архимандрит Лука Бабић, јереј Божидар Тановић и ђакон Василије Пајовић. Иначе, било је ово прво архијерејско служење у Горажду. Како свједоче најстарији горажданци ово је први пут да један митрополит служи и проповједа у Горажду. Сви су прије њега одлазили и служили у Доњој Сопотници у храму Светог Георгија, који је иначе парохијски храм горажданске парохија, а капела у Горажду води се као филијални храм. Након свете литургије Високопреосвећени је благословио славско кољиво и преломио славски колач.


У бесједи о Светом Јовану Богослову Високопреосвећени Господин Митрополит је истакао  богословску мисао Светог апостола Јована. ''... Нико ни прије, нити послије њега није се винуо толико у висине божанске теологије. Он се није бавио само са овоземаљским животом, радом и учењем  Господа Исуса Христа, као што су то радила тројица синоптичара (Матеј, Марко и Лука) већ он излаже и доноси нам Истину да је Исус Христос из Назарета оваплоћени Син Божији..... Он попут грчких и других философа старог вијека хоће да спозна Почетак. Шта то бјеше у Почетку? Он на ово постављено питање одговара па каже: у почетку бјеше Логос, и Логос бјеше у Бога, и Логос бјеше Бог... Ову велику грчку ријеч Логос ми преводио са ријечју Ријеч. Међутим, скромност и скученост наше ријечи Ријеч не може да искаже ширину и узвишеност грчке ријечи Логос која у себи садржи узвишени смисао Науке. Отуда се све наше научне дисциплине завршавају управо грчим суфикосом ЛОГИЈА као напр. антропо+логија, гео+логија....... И даље Свети Јован Богослов свједочи па каже: и ЛОГОС постаде тијело и настани се међу нама, и видјесмо славу његову, славу као Јединороднога од Оца, пун благодати и истине!..... Управо на овој и оваквој теологији Светог апостола и јеванђелиста Јована базирано је учење Цркве и о Богу и о Христу и о човјеку...... Зато он и јесте први и највећи богослов Цркве Христове......''

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

 

 

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У АВГУСТУ,СЕПТЕМБРУ,ОКТОБРУ 2021. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.