• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


15.06.2021.

НЕДЕЉА СВЕТИХ ОТАЦА ПРВОГ ВАСЕЉЕНСКОГ САБОРА У СЛАПАШНИЦИ

У седму недељу по Васкрсу наша света Црква врши богослужбени спомен на 318 светих отаца Првог васељенског сабора који је одржан у Никеји 325. године.
То је било прво велико саборно (саборско) окупљање Цркве Христове након Апостолског сабора одржаног у Јерусалиму. Главни повод за сазивање Првог васељенског сабора била је аријанска јерес. Арије је заступао учење да је оваплоћени Син Божији - Господ Исус Христос створење божије и да није исте суштине и савјечан са Оцем својим небеским. Арије, свештеник из Александрије (Египта) осуђен  је од стране његовог епископа Светог Александра Александријског и то у два наврата и то 319. и 323. године на саборима у Александрији. Међутим, Арије је остао упоран у свом јеретичком учењу. Није послушао своју Цркву. Умјесто тога окупио је  око себе своје једномишљнике и започео борбу против Светог Александра и учења Цркве. Чувши за то, цар Константин Велики  упути у Александрију епископа Осију Кордупског да испита ствари. Видјеви да се расправе и спорења  међу хришћанима не могу ријешити посредовањем цар Константин Велики сазва све епископе у Никеју (област Витинија у Малој Азији) 325. године на Сабор.
Сабор је осудио и самог Арија и његово јеретичко учење, Арија и његове присталице буду прогнани у Илирик, односно на Западни  Балкан. Тада је сабор утврдио праву вјеру Цркве Христове, коју је Црква имала од самог почетка, а која је изложена у Символу вјере који је један и јединствен за све вјерне.


Његово Високопресвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом је ове недеље, 13. јуна 2021. године  посјетио село  Слапашницу код Братунца, гдје је у храму Свете великомученице Недеље служио свету архијерејску литургију са почетком у 10:00 часова. Његовом Високопресвештенству су саслуживали свештеноигуман Методије Петричевић, настојатељ манастира Пресвете Тројице у Сасама, протојереј-ставрофор Душан Спасојевић, архијерејски намјесник сребреничко-подрињски и ђакон Будимир Гардовић.
Високопреосвећени митрополит је у својој бесједи између осталога истакао:''...Црква је морала да уреди и формулише своје учење и да га стави у догмате, односно у правила вјере. Истина се морала утврдити, не како учи један или двојица, већ онако како прихвата и учи једна саборна, апостолска Црква и ту се појавило оно што ми данас исповиједамо у Символу вјере, а то је вјера у једну свету, саборну и апостолску Цркву.........Нека је данас благослов Божији на свима нам, и да се сјетимо великих Отаца који су учествовали на Првом васељенском сабору, међу којима је био и велики Свети Отац Николај Мирликијски, који је храбро и неустрашиво проповиједао Христа Господа и тако се пројавио и на сабору као велики поборник јединства Цркве и чистоте учења...Ако у Цркви немате чисту и здраву науку онда нема ни спасења, зато што је спасење у Истини. Господ је казао за себе:''Ја сам пут, истина и живот''. За ту истину се треба жртвовати и борити да не бисмо пропадали кроз разне обмане, лажне теорије и лажна учења.........''

Ненад Марковић                                                        

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАРТУ, АПРИЛУ И МАЈУ 2021. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.