• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


01.05.2021.

БДЕНИЈЕ ВЕЛИКОГ ЧЕТВРТКА У САРАЈЕВУ

Велики четвртак је посебан дан у хеортологији наше Цркве и седмице страдања Господа нашег Исуса Христа (страсне седмице). Наиме, на бденију Великог четвртка (јутрењу Великог петка) чита се 12 (дванест) јеванђеља о страдању Господа Исуса Христа. Тако је било и ове године Благости Господње (29. 04. 2021). Тачно у 17:00 часова Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом благословио је почетак бденија.

Високопреосвећеном су саслуживали свештеници саборне цркве у Сарајеву: протојереја-ставрофора порф. др. Владимира Ступара, јереја Немање Ђуреиновића и ђакона Будимира Гардовића. 
Након прочитаног петог јеванђеља Високопреосвећени је изнео часни крст Господњи са распећем и поставио на средину цркве ради поклоњења. Вјерни народ је са великом побожношћу прилазио и поклонио се крсту и  страдањима Господа нашега Исуса Христа.


У бесједи на тему страдања Господа Исуса Христа Високопреосвећени је истакао трагичност рода људског, а посебно изабраног народа божијег, који на крст разапе Месију и Спаситеља свијета, што се опредјели за разбојника а одбаци Спаситеља и Добротвора, што изрече самопроклетство ''крв његова на нас и на дјецу нашу''. ''….Пратимо Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа и постајемо свједоци Његова страдања, али и трагичности рода људског. Пратимо Господа све до гроба, а онда ћемо Га свечано славити и величати  у Његовом васкрсењу на Васкрс…..''


Ненад Марковић, студент

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАРТУ, АПРИЛУ И МАЈУ 2021. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.