• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


01.04.2021.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ  ПОСЈЕТИО КУЋУ ЦЕКОВИЋА У САРАЈЕВУ


Угледна и богата сарајевска породица Цековић препознатљива је у историји Српског народа у Сарајеву не само по свом трговином стеченом богатству, већ још више по свом  добротворству. Први Цековић по имену Петар, син Мије Цековића из Бијелог поља, дошао је у Сарајево половином 19. вијека. Ту се оженио са Јованком Хаџимарковић, рођ. Црнчевић са којом је изродио шестеро дјеце.  Он их је учио и усмјеравао у тајне ондашње трговине, нарочито између Истока и Запада. Један од његових синова по имену Ристо толико је добро напредовао да је превазишао и свог оца. Он је 1901. године купио кућу на Вароши недалеко од старе цркве у Сарајеву. Купио ју је од Стјепе Сршкића.

Иначе у тој кући на Вароши  отворена је 19. октобра 1858. године српска дјевојачка школа. Било је то дјело велике српкиње Стаке Скендерове која је са својим родитељима живјела у тој кући. Временом школа је прерасла у комуналну школу. Осим српских дјевојака Сарајева  школу су похађале и дјевојке муслиманке. Познато  је да су двије ћерке Топал Осман-паше похађале ову школу. Син Риста Цековића  Петар, који је добио име по свом ђеду Петру, наследио је очевину. Његова сестра Милојка која је остала последња од Цековића  њихову имовину подјелила је на три дијела и то: а) митрополији Дабро-босанској оставила је њихов љетњиковац (кућу) на Палама; б) Црквеној општини Сарајево њихову породичну кућу у Сарајеву на Вароши и 3) граду Сарајеву значјане  умјетничке радове.


Данас је, 31. марта 2021. године Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански по први пут посјетио кућу Цековића у Сарајеву. Високопреосвећени је желио да се упозна са општим стањем овог историјског објекта те да види шта се може учинити за ревитализацију и санацију истога. ''Имамо велику и моралну, материјалну и историјску обавезу да ову кућу коју нам је оставила једна од најугледнијих сарајевских српских породица сачувамо од пропадања, обновимо и предамо у наслијеђе онима који ће послије нас доћи. Ова кућа је од неизмјеривог значаја за историју Српског народа у Сарајеву и Српске Цркве. Колико сутра покренућемо све механизме за заштиту и реконструкцију овог објекта,...'' истакао је Високопреосвећени Митрополит Хризостом.                                     

Љетописац РаНиКо

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАРТУ, АПРИЛУ И МАЈУ 2021. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.