• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


29.03.2021.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ТРАВНИКУ


Друга недеља великог и часног поста, која је посвећена Светом Григорију Палами, архиепископу Солунском, свечано је и за историјско памћење прослављена у древном и историјском граду Травнику, некадашњем сједишту босанских везира. Разлог томе лежи у чињеници да је стара и зубом времена начета и оронула травничка црква Успенија Пресвете Богородице, подигнута још за турског вакта (1852) потпуно обновљена и украшена љепше него што је икада била. Великим трудом, бригом и залагањем за овај свети храм надлежног пароха травничког протојереја-ставрофора Горана Живковића храм је, слободно се може констатовати и рећи, спашен од  потпуног урушавања.  Задњих 5-6 година храм је потпуно обновљен споља и изнутра.

Прошле 2020. године обновљен је ентеријер храма. Исти је доведен у његов првобитни и оригинални изглед, а све трудом и залагањем Компаније ''Декор'' из Бања луке.


У посјету граду Травнику и древној травничкој Цркви данас је, 28. марта 2021. године стигао Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, како би освештао обновљени храм и у њему служио свету архијерејску литургију. Прије свете литургије Високопреосвећени је освештао обновљени храм и у наставку служио свету арх. литургију св. Василија Великог. Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су протојереји-ставрофори Горан Живковић и Славиша Ђурић те ђакон Будимир Гардовић. 


У току свете литургије Високопреосвећени је бесједио о другој побједи православља над јеретицима и истако  ''….. Прошле недеље прославили смо побједу православља над свим јеретицима, а посебно над иконоборцима. Било је то за вријеме велике царице Теодоре 842. године, а данас, у ову недељу славимо успомену на великог Григорија Паламу, архипеископа Солунског, који је својим учењем, својом науком  и својим писаним дијелима доприњео да буде раскринкана и осуђена нова јерес схоластичког материјализма коју је ширио Варлам Калабријски. …….. И нама, браћо и сестре, у ове дане поста и молитве претстоји велика духовна борба како би и ми себе сачували од свих лажи и лажних учења која даноноћно устају противу Христа и противу Цркве његове. Црква се увијек и непрестано борила за истинито и истинско учење, за Науку која значи живот и пут господњи. Само здрава наука је спасоносна наука.  То је она Наука коју је Господ собом показао. Ја сам Пут, Истина и Живот. Због Тог и Таквог Исуса Христа ми се православни Срби увијек опредјељујемо за Христа……''


У наставку бесједе Високопреосвећени је похвалио учињено велико и историјско дјело са обновљењем травничке цркве те уручио Златну плакету протојереју-ставрофору Горану Живковићу, архијерејску Похвалницу Господину Јови Купрешаку, власнику ''Декора'' из Бања луке, Госпођи Љубинки Атанасијевић  и Српском културно-просвјетном хуманитарном и црквеном друштву из Травника за њихов допринос обнављању цркве и живота Срба у Травнику.

Љетописац РаНиКо

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАРТУ, АПРИЛУ И МАЈУ 2021. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.