• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


18.03.2021.

 Парастос поводом 25 годишњице погрома Сарајевских срба у манастиру Светог Великомученика Георгија на Равној Романији

У уторак 16. марта  у 13:00 часова у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији служен је парастос погинулим војницима, војсковођама и настрадалом народу сарајевско - романијске регије на 25- у годишњицу од погрома и егзодуса сарајевских срба. Обиљежавање оваг значајног датума одржава се у организацији  Владе Репулике Српске - Министарства борачко - инвалидске заштите. 


Парастос су служили: архимандрит Андреј (Ковачевић) настојатељ манастира Светог Великомученика Георгија на Р. Романији уз саслужење јереја Дражена Делића. После одслуженог парастоса званицама и присутном вјерном народу пригодном бесједом обратио се игуман Андреј. Том приликом игуман Андреј  подсјетио је сабране, прије свега на значај жртве војника, војсковођа и вјерног народа, који су својим животима бранили и одбранили земљу у којој ми данас уживамо слободу. Сви смо позвани да ту жртву цјенимо, поштујемо и никад не заборавимо. Као плод њихове жртве а наше љубави према њима настало је спомен гробље Мали Зејтилник на Сокоцу, као и манастир Св. Георгија у коме се данас налазимо у коме су уписана имена 4210 погинулих бораца отаџбинског рата.
Обзиром да се налазимо на почетку Часног поста, архимандрит Андреј позвао је све присутне да то вријеме искористе на свој духовни преображај, да у својим молитвама помињемо и настрадале јер  молећи се за њих и сјећајући се њихове жртве сабирамо и за себе духовне дарове.


 Парастосу су присуствовали министар борачко - инвалидске жаштите у Влади РС г. Душко Милуновић са замјеницима, потпредсједник Народне Скупштине РС  др. Соња Караџић, предсједник БОРС-а  генерал Миломир Савчић, г. Бошко Томић савјетник српског члана предсједништва БиХ, градоначелник Источног Сарајева г. Љубиша Ђосић, замјеник градоначелника И. Сарајева г. Данко Вучетић, начелници општина: Соколац – г. Милован Бјелица, Пала – г. Бошко Југовић, Трнова – г. Драгомир Гаговић, те комадант 3. пјешадијског Пука РС Милорад Крајшумовић,  г. Жељко Лалић предсједник регионалне борачке организације као и представници општина, борачких организација, породица погинулих бораца и удружења несталих са ових простора. 
 За званице и присутне после парастоса уприличено је скромно послужење у манастирској трпезарији. 
Ове године парастосу је присуствовао значајно мањи број људи због поштовања мјера које је прописала Влада РС и општински штаб у вези заштите од вируса Корона.                                                                                                           

архимандрит Андреј

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАРТУ, АПРИЛУ И МАЈУ 2021. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.