• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


09.01.2021.

ТРЕЋИ ДАН БОЖИЋА И ДАН УСПОМЕНЕ НА СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА У САРАЈЕВУ


Свечано је и у празничној радости прослављен трећи дан празника Божића и дан успомене на Светог архиђакона и првомученика Стефана у Сарајеву. Свету архијерејску литургију у Саборној цркви у Сарајеву служио је и проповједао ријеч божију високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом.

Високопреосвећеном су саслуживали старјешине сарајевских црквама и то: протојереји-ставрофори: Чедо Ђуреиновић и проф. др. Владимир Ступар; протојереји: Бошко Тошовић, Велимир Дивљановић,  протонамјесник Бојан Зекић, јереји Дарко Даниловић, Божидар Тановић и главни војни свештеник протојереј Милорад Милинковић  те ђакон Будимир Гардовић.


У бесједи о Светом архиђакону и првомученику Стефану Високопреосвећени је потсјетио вјернике да је он био први изабрани ђакон Цркве Јерусалимске која је због своје многобројности  имала потребу од ђаконске службе. Ђакон у преводу значи онај који служи или послужује народ божији.
''…. Свети апостоли су имали примарну службу проповједања ријечи божије, учења и свједочења васкрслога Христа Господа. Да не би ту службу занемаривали и бавили се материјалним стварима, они изабраше између браће  седам ђакона да служе браћу око трпезе.  Међу изабранима први је био Стефан, који се истицао својом вјером, али и добрим свједочанством пред браћом. ………… Неоспорно је да је свети архиђакон Стефан видео Господа Исуса Христа, да га је пратио, да је слушао његову науку и био свејдок великих чуда која је Господ чинио. То закључујемо из његове надахнуте бесједе пред Синедрионом и јудејским старјешинама који му суђаше, не због служења око трпезе, већ због његовог свједочења да је Исус Христос обећани Месија и да су Га јудејске старјешине осудили и убили, а попут њихиових очева и предака који су исто тако ради са пророцима и божијим слугама. ……… Прије неголиће га извести из града и каменовати недалеко од ''лављих врата'' свети архиђакон је потврдио тврду и непоколебљиву вјеру у Христа Господа………. Али, оно што посебно нас хришћане одушевљава у матриријуму светог Стефана јесте његова молитва за његове убице. Док га засипаху камењем он се мољаше говорећи ''Господе, не упиши им ово и гријех'' . То је та божанска димензија љубави коју је он стекао и којом га је благословио Господ. …….. Сјетимо се за тренутак да је ту исту љубав стекао и наш мученик  сарајевски и јасеновачки, родом из Клепаца у Херцеговини, Вукашин, који је мирно и без узрујавања говори свом кољачу: ''само ти, дијете, ради свој посао''!........ Какви дивни примјери вјере, љубави и наде у Правду божију!!!...'' између осталог истако је Високопреосвећени митрополит Хризостом.


Љетописац РаНиКо

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.