• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


05.01.2021.

БОЖИЋНО-НОВОГОДИШЊА ПОРУКА 2021.
Сарајево, 4. Јануара 2021. године

Поштовани гледаоци и слушаоци,
Драга браћо и сестре,

            Ево нас у самом предпразниству нашег великог и најрадоснијег празника Божића, празника рођења Господа нашег Исуса Христа, празника који све и свакога потсјећа на оно што се десило прије двије хиљаде година у Јудеји, односно у Витлејему.
Срдачно, из срца и душе, свима и свакоме честитамо празник Рођења Господа нашег Исуса Христа најрадоснијим поздравом:
МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!
Иако се, драга браћо и сестре и драги гледаоци и слушаоци,  налазимо у тешким условима и неприликама пандемије ковида-19,  те туге и жалости  због свега што нас је снашло у 2020. години, по снази вјере и наде коју нам Бог даје изналазимо слободе и храбрости да Вас све охрабримо и позовемо да не клонемо духом.
Жив је Бог наш, жива је душа наша!
Не клонимо Духом.
Нека Живот и Радост живота побједе све  бједе и невоље!
Нова Радост живота и живљења увијек су пред нама.  И онда када су нам тијела слаба, нека нам срца буду чила и јака. Нека Дух вјере и наде у крајњу побједу Добра буде у нама.  Не прихватајмо окове страха на себе. Одбацимо то и будимо слободни! У то име желим Вам срећан Божић и срећну нову 2021. годину!
Божић је, драга браћо и сестре и драга дјецо духовна, празникрађања   Новог Живота, једино новог под сунцем небеским.Тај Нови Живот је сам Исус Христос! И прије и послије Христовог рођења у Витлејему Јудејском, рађали су се и рађају се дјеца, али је само Рођење Господа Исуса Хиста у Витлејему Јудејском прије  више од 2000 година посебно и јединстевно по томе што је рођен Богомладенац, односно оваплоћени Син Божији.
Његово рођење је постало граничником времена - прије и послије Христа, Старог и Новог завјета, старе и нове временске ере.
Тајна његовог рођења је у Њему самом и у ономе што Он својим рођењем доноси. Он је Спаситељ свијета. Он је Емануил, а што у преводу значи  с нама је Бог.
Бог се до те мјере унизи и  постаде човјек, да би човјека створеног по слици и прилици Логоса, Сина Божијег, Другог лица Пресвте Тројице узвисио и вратио у његову првобитну славу.
Ако ово разумијемо  онда ћемо разумјети величину и значај овог великог празника, његове посебности и радости.  Онда се радујемо и веселимо јер је међу нама сам Бог - Спаситељ и Искупитељ свијета.
Богочовјек Исус Христосроди се од Пресвете Дјеве Марије у Витлејему Јудејском. Још је старозавјетни пророк видио ово чудо и узвикну ''гле, дјевојка ће зачети и родиће сина'' (Ис. 7, 14)  И, уистину испуни се и дође вријеме те се испуни пророштво. Она, коју Бог даде као благослов и утјеху њеним родитељима Јоакиму и Ани  би изабрана да управо она буде та ДЈЕВОЈКА која ће зачети и која ће родити сина.
Свети апостол и јеванђелист Лука нам до у детаље описује догађаје који су се збили у Витлејему када у њега стиже Јосиф са Маријом,и када се испуни други дио пророшта и роди се СИН.Анђео Господње то јавља пастирима који су чували своја стада у околини Витлејема и каже им: ''не бојте се!....Јављам Вам радост велику која ће бити свему народу. Јер вам се данас роди Спас, који је Христос Господ''! То је, браћо и сестре, суштина Божића - да нам се роди Спаситељ и да је он Дијете Исус Христос у пећини витлејемској, повијен и положен у јасле.
И ја Вама, браћо и сестре и драга дјецо духовна, поручујем: не бојте се! Устаните и будите спремни да примите Богомладенца Христа. Да га примите у срца ваша, у животе ваше и да Он буде СРЦЕ нашег срца, ЖИВОТ нашег живота. Рађа нам се Спаситељ свих, али не више у пећини и у Витлејему, већ у срцима нашим. Зато, припремите срца ваша и душе ваше да примите у них Онога Који долази, Онога који ЈЕСТЕ, Онога Који спасава.
А, данас, више него икада, потребан нам је Избавитељ од свих ових зала и невоља и замки у које упадосмо. Гле, двадесети и овај 21. вијек у ком јесмо  су вјекови великих наука и технологија. Гледали смо човјека на мјесецу и у Свемиру и надали се да је човјечанство кроз научна достигнућа дошло да свих знања и открића. И гле, одједанпут свијет велике науке и технологије занијеми пред једним невидљивим вирусом и обавјести нас да нема лијека за  ново-стари вирус. И деси се трагедија неслућених и невиђених размјера, трагедија која је превазишла све претходне у историји. Данас можемо да кажемо: колико су одговорни они који су осмислили корона-вирус и пустили га у наш животни простор, још су више одговорни они који су оволико времена задржавали вакцину. И гле, послије толико мука и патњи, после толико смрти и безнађа сада слушамо и читамо како стижу вакцине са свих страна. Дакле, човјечанство је пало на питању човјечности и хуманизма. Позивамо научнике да кажу и посвједоче сву истину о корона-вирусу и о свему што се десило свијету и човјечанству. Нека се Истином оправдају.
Браћо и сестре,
Нашавши се у овим и оваквим невољама позивамо вас да  управо осјетивши велику љубав божију према нама рођењем и унижењем Сина Божијег и Ми покажемо своју љубав према ближњима и даљњима, према свима и свакоме.
Видимо свуда око нас људе којима је потребно помоћи. Помозимо колико мажемо и не одбацимо никога.
Исто тако апелујемо на органе власти - локалне, кантоналне и ентитеске да се окрену ка својим грађанима, да их виде и системски их помогну како је то организовано и урађено у социјално уређеним друштвима. Не требамо ништа ново да измишљамо већ  системски уредимо наше  друштво и учинимо наше народе поносним и достојанственим, а грађене срећним и задовољним. Ово је наш апел и молба и да се помогне жртвамаземљотреса, поплава и клизишта - људима и заједницима које пролазе кроз велика искушења и страдања.
Нека нам буде срећан и благословен Божић, срећна и благословена Нова 2021. година уз радосни  поздрав:
ХРИСТОС СЕ РОДИ!

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.