• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


19.11.2020.

ОБНОВА ХРАМА У ТРАВНИКУ


Милошћу Божијом и благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабро-босанског Господина Хризостома настављени су радови на обнови храма Успенија Пресвете Богородице у Травнику. Овај храм је освећен 01.Августа 1854. године од стране Митрополита сарајевског Прокопија. У његовој историји више пута је обнављан и надограђиван. Прилике које су биле у доба његове градње дозвољавале су да се храм изгради такве висине да буде што мање уочљив, те су се вјерници досјетили да изграде високи камени зид око цркве. Како су се времена мијењала тако је и храм растао.

Убрзо послије освећења 1852.године храм је надограђиван 1,5м., а 1924. године  набављено је црквено звоно и постављено на новоизграђени звоник. Пред Други Свјетски Рат познати сликар Роман Петровић осликава храм са својим фрескама које су сада у веома лошем стању. Приликом обнове храма уочене су фреске из ранијег периода које су највјероватније зафарбане 1914.године, када су у немирима који су се тада  збили у Босни и Херцеговини протјерана двојица свештеника прота Коста Божић и Гавро Адамовић из Травника  храм је остао сам и незаштићен пуне двије године. Хвала Богу и добрим људима који нам помажу да обновимо овај храм, који је најстарији сачувани у Средњој Босни. Овај храм је почео да пуца на више мјеста у задњих неколико година те се морало приступти његовој детаљној обнови. Урађена су геолошка испитивања и 2014. године установљено је да се храм налази на води. Само на метар и по испод земље налази се велика количина воде која испира материјал испод темеља и храм усљед тога пуца и тоне. Децембра исте године израђен је пројекат за обнову храма и самим тим започиње његова обнова. Пошто је храм 2010. године проглашен Националним спомеником културе БиХ то нам је увелико отежало његову обнову због разних процедура које су често и непотребне али су нам успоравале рад.

Пројекат је урадила појектантска кућа ,,Зен-градња“ из Зенице, а ревизију пројекта је урадила је фирма ГД ,,Архитект“ Мостар из Мостара. Обнову храма смо подијелили на два дијела, на прву и другу фазу. Прва фаза подразумијева обнову вањског дијела, док је  друга фаза обнова  ентеријера. У првој фази постављено је двадесет и седам шипова побијених у земљу дубине седам метара, замијењени темељи храма, урађена нова фасада, замијењена кровна конструкција са лимом и поплочана порта испред храма. За овај дио обнове утрошено је преко 100.000 км. Један дио средстава за ову намјену добијен је од Владе Средњобосанског кантона, један дио од Општине Травник и један дио од парохијана парохије травничке и осталих добрих људи других националности. Посебно се морамо захвалити нашим добрим људима из далеке Аустралије који су организовали донаторско вече и прикупили један дио средстава за обнову храма у Травнику.

,,,,,,,,,,,,,,,,,
За обнову ентеријера пројекат је израдила фирма ,,Рескон“ из Београда. Након прибављених дозвола започета је обнова овог храма почетком мјесеца августа 2020.године.  Фирма,, Декор Купрешак“  Господина Јова Купрешака из Бањалуке била је најповољнија са својом понудом и они су  радили на обнови ентеријера како би сачували љепоту овог храма за наредне генерације. Сав молерај, као и фреске су због велике влеге која је у долини Лашве већи дио године, дотрајале су до те мјере да се морала вршити њихова реконструкција. Ови радови су успјешно завршени према плану рада и храм је поново засијао својом љепотом као некада у стара времена његове градње.

Велика је радост и захвалност Богу што нас је удостојио да будемо управо ми ти радници на њиви Господњој. Како за прву фазу радова, тако и за ову другу фазу своје прилоге су дали многи наши суграђана, вјерници, привредници, као и они који су давно напустили како Травник тако и наш континент и сада живе и раде далеко од своје родне груде. Због зиме нисмо у могућности наставити са обновом фрески које је радио Роман Петровић али исто и оних фрески које се налазе испод његових,ва које су рађене знатно прије њега. Вриједност радова које смо урадили у овој години износи преко 80.000,оо КМ.  Имамо још доста посла како би  у потпуности обновили овај храм.


Молимо све људе добре воље као и наше бивше парохијане широм свијета да узму учешћа у обнови храма у Травнику како би га обновили да засија свом својом љепотом као и далеке 1854.године.
Своје прилоге можете уплатити на жиро рачун Црквене општине Травник са назнаком за обнову храма на број:1549995000356940 (за КМ) или из иностранства
INTESA SANPAOLO BANKA
BOSNA I HERCEGOVINA
SWFT UPBKBA22

BA39 1549995000356940
Српска православна Црквена општина Травник
Гај 7-а
72270 Травник

Парох травнички
Протојереј-ставрофор Горан Живковић

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.