• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


31.10.2020.

ЧУДЕСНИ ХРАМ СВЕТОГ САВЕ У БЕОГРАДУ


Уистину чудесни храм Светог Саве у Београду, који, не зна се, да ли се спушта из небеских висина или израња из дубина љепоте божијег стваралаштва, дјелује истовремено нестварно у времену и простору, али и позитивно застрашујуће. Он почиње да украшава не само Врачар и Београд, већ читав Балкан и читав Свијет. Послије Јерусалима са соломоновим храмом  и Константинопоља са Светом Софијом ево и Бели+град, тј. Београд постаје Град синфоније божанског и људског стваралаштва.  Он почиње да открива ту вијековима сакривену пуноћу љепоте захвалности Српског народа према Богу и Светитељу Сави. У његовом стварању управо се откривају те тајне.


Не можемо нити замислити, а камоли устврдити, да су покретачи градње храма захвалности Светитељу Сави на Врачару, архитекте и градитељи, могли и да претпоставе како ће он ево у првом кварталу 21. вијека, пред сам завршетак радова на њему, изгледати и дјеловати. Они то нијесу могли нити претпоставити. А он изгледа и дјелује нестварно, чудесно и прекрасно.

Можда тек  сад можемо да сватимо и разумијемо зашто је било потребно да његова градња почне у 19., а завршетак радова на њему да буде тек у 21. вијеку. Само Бог и Светитељ Саво знају зашто је било потребно то и толико задржавање! Ваљда да се генерације и генерације Српског народа, али и не само Српског народа, већ и других православних народа уграде или боље рећи уплету у сву ову љепоту градитељства, а посебно икономозаика у овом светом храму.
Са великом задовољством, 28. октобра текуће 2020. године, посјетисмо овај још растући храм и испунисмо се љепотом стваралаштва и учињенога. 

                                                                                   

Митрополит Хризостом, дабробосански

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.