• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


23.10.2020.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У БРАТУНЦУ


Данас на дан успомене преподобног оца нашег Киријака отшелника, односна на Михољдан, 12. октобра 2020. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетио је Братунац и у храму Успенија Пресвете Богородице отслужио је свету архијерејску литургију. Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су: игуман Методије, настојатељ манастира Сасе; протојереј Александар Млађеновић, парох сребренички; протонамјесник  Душко Глигић, парох јеремићки; јереј Дејан Ђуричић, парох кравички и ђакон Будимир Гардовић. На крају свете литургије Високопреосвећени је освештао нови крст, који ће након позлаћења бити постављен на звоник братуначког храма, који се тренутно обнавља.


У бесједи О преподобном Киријаку отшелнику Високопреосвећени је истакао и казао: ''.......... још је у Старом завјету пророк рекао ''Они  који свето живе осветиће се''! Управо тако! Наш преподобни Киријак отшелник јерусалимљанин, знајући ове ријечи господње, живио је свето и богоугодно и посветио се и постао једно са Христом Господом......... Заправо Црква божија је њега препознала као светога, који је својим светим животом свијетлио и показивао пут спасења свима који су к њему долазили, тражили поуку и утјеху у својим тегобама и невољама......... Без покајања нема спасења. Свети Киријак отшелник је својим подвигом живио покајање уз велику и невиђену духовну борбу коју је водио ка прије њега свети Антоније, Пахомије и Харитон велики и хиљаде других подвижника............ Осим подвига он је служио блишњима на њиховом путу спасења. .......... Двије су највеће заповјести божије - љубав према Богу и љубав према ближњему. И једну и другу је испунио на начин да је љубио Бога свога свим срцем својим, свом душом својом и свим бићем својим и ближње своје као себе самога. Сав се предао ближњима, а што је Црква божија препознала......... Када ми кажемо да је данас Михољдан онда мислимо на велико чудо светог архистратига божијег Михаила, које је учинио у Италији у четвртом вијеку.........''.

Љетописац РаНиКо

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

.................

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.