• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


17.10.2020.

ПОКРОВ У РЕЉЕВУ

Празник Покрова Пресвете Богородице поново је свечано прослављен код храма Светог Николаја у Рељеву.  Свету Литургију  су служили протојереји ставрофори Ранко Билинац и Миомир Зекић,  протојереји Милорад Милинковић, Миљан Рађеновић и Младен Микавица и  јереј Милан Милановић.

За пјевницом су били студенти и постдипломци  ПБФ у Фочи  Његош Матовић, Милош Бољанић, Јовица Лаловић и Миломир Симатовић. Присутни су били председник скупштине града Источно Сарајево г-дин Мирослав Лучић, начелници општина Источно Ново Сарајево г-дин Љубиша Ћосић, општине Источна Илиџа г-дин Маринко Божовић, Вогошће г-дин Един  Смајић, чланови комисије за односе са Црквама и вјерским заједницама општине Нови Град Сарајево г-дин Драго Јурић и       г-дин Јакуф Ћеско,  генерал ОС БиХ г-дин Гојко Кнежевић, војни аташе Републике Србије г-дин Данко Штрбац, директор водовода Источно Сарајево г-дин Јован Катић.
Пригодну бесједу о празнику произнео је протојереј-ставрофор Ранко Билинац говорећи о духовном значају рељевске богословије и храма Св. Николаја, наглашавајући улогу митрополита Дабро-босанских Саве Косановића и Георгија Николајевића у данима када је богословија основана и утемељења, значај жртве  Светог Петра Дабро-босанског, као и у новијој историји улогу митрополита  Николаја Мрђе приликом оснивања богословских школа у Фочи. Посебно је напоменуо, отац  Ранко,  да се у овом светом храму од оснивања до данас врше непрекидна богослужења и да је на овом светом храму присутан благослов Пресвете Богородице.

..................
У току Литургије извршено је резање славског колача, који је припремио  у име своје јединице и породице православни припадник Бојан Цвијановић. Након Свете Литургије извршена је лицитација црквених барјака, литија око храма и додјела захвалница.
Према већ устаљеној пракси припремљена је трпеза љубави за све присутне. Православни припадници из Рајловца  и Бутила у заједници са кумом славе и вјерницима парохије рељевске припремили су храну за све присутне.
Вјерници који су били у могућности да посјете Рељево након завршетка задовољни и радосни кренули су својим домовима захвални Богу и Пресветој Богородици што су примили изобиље духовних дарова код храма Светог Николаја у Рељеву.

  Протонамјесник мр Душко Лаловић

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.