• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


08.09.2020.

ПОТПИСАН УГОВОР О ПОЧЕТКУ РАДОВА НА ОБНОВИ МАНАСТИРА УДРИМ


Након проведене процедуре избора најповољнијег понуђача за извођење радова на обнови манастира Удрим, данас 07. септембра 2020. године потписан je Уговор о извођењу радова на обнови манастира Удрим са фирмом ''КОТО'' д.о.о. Београд која је на основу достављене и прихваћене понуде добила посао на обнови манастира. У присуству чланова Грађевинског Одбора, Уговор о извођењу радова потписали су администратор манастира Удрим протојереј - ставрофор Зоран Живковић и директор представништва фирме ''Кото'' д.о.о. из Бањалуке г. Јовица Благојевић. Поред Уговора за прву фазу радова, потписан је и оквирни Споразум са поменутом фирмом за све послове који су обухваћени понудом коју је ова фирма доставила, а Комисија за избор најповољнијег понуђача прихватила. Фирма ''Кото'' д.о.о. Београд посједује лиценцу / одобрење за извођење радова на реконструкцији и рестаурацији објеката који су на листи споменика културе, а ово одобрење је издато од стране федералног Министарства просторног уређења. Овај историјски документ потписан је на самом локалитету, тачније испред манастира Удрим.


Према Уговору, Извођач ће започети радове у року од 10. дана од дана потписивања Уговора. Приликом извођења радова на обнови манастира, стручни надзор ће вршити друштво за пројектовање и инжењеринг '' СТИЛПРОЈЕКТ '' д.о.о. из Завидовића а Завод за заштиту споменика културе ће именовати повремени конзерваторски надзор који ће у име Завода пратити послове на обнови манастира Удрим .
По благослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабрпбосанског Господина Г. Хризостома, а уз одобрење Епархијског Управног Одбора Митрополије дабро - босанске, Управа манастира Удрим је у току прошле године покренула процедуру за добијање дозволе за обнову манастира Удрим, те је након израде пројектне документације и прибављања неопходних одобрења, коначну дозволу за обнову манастира Удрим добила у марту ове године. Обзиром да се ради о манастиру који се налази на листи споменика културе, федерално Министарство просторног уређења је на основу испоштоване процедуре, а у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе те Комисијом за очување националних споменика издало коначно ОДОБРЕЊЕ ЗА ГРАЂЕЊЕ које је правоснажно од марта ове године.
У току прошле и ове године, на локалитету манастира Удрим вршена су археолошка истраживања која су нам открила веома корисне информације о манастиру Удрим за које се до сада није знало. Међу значајнијим проналасцима јесу темељи манастирског конака који је откривен у порти манастира јужно страни манастирске цркве. Планирано је да се, након обезбјеђивања средстава, настави са археолошким истраживањима овог занимљивог локалитета. Значајан допринос извођењу ових археолошких ископавања гдје су пронађени темељи манастирског конака, имао је Високопреосвећени Митрополит дабробосански Господин Хризостом који је одобрио значајна средства из којих се финансирала археолошка истраживања.
Позивамо све наше вјернике да у будућности својим прилозима пружају подршку обнови манастира Удрим. Прилог за обнову манастира Удрим могуће је уплатити на жиро рачун: 1610000205160055 отворен код RAIFFEISEN BANKE на име ПРАВОСЛАВНА МИТРОПОЛИЈА ДАБРОБОСАНСКА МАНАСТИР УДРИМ У ГОСТОВИЋУ.


Администратор манастира Удрим
протојереј - ставрофор Зоран Живковић

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАЈУ, ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.