• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


31.08.2020.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У КАЛИНОВИКУ И НА ГВОЗНУ


У 12. недељу по Духовима, 30. августа текуће 2020. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетио је  Калиновик и Пољопривредно добро ''Гвозно'' испод планине Трескавице.  Овом изненадном посјетом Високопреосвећени је желио да се упозна са резултатима микро-обнове парохијског храма св. ап. Петра и Павла у Калиновику, али и да посјети ПД ''Гвозно'' испод планине Трескавице  на ком се налази импозантна некровоља на ''Ченгић Бари'' са средњовјековним стећцима  те остаци древне средњовјековне цркве, темељи које се налазе на 500м' удаљености од поменуте некропоље.

.................

Пажљивим прегледом одређених стећака више су неко видљиви барељефни крстови на површинским дијеловима стећака. Посебно чини утисак четвероугаона плоча насред некропоље која је служила за обављање свете литургије.  Након обиласка некропоље и ширег простора гдје би требали да се налазе темељи цркве Високопреосвећени је изјавио: '' Подручје Гвозно је прави драгуљ не само природе и њених љепота, ваћ и људског стваралаштва.

На жалост, овим подручјем није се нико систематски бавио и изучавао га како би могли да сазнамо када си и који људи и народи овдје живјели и како су живјели. Крстови на стећцима неоспорно потврђују да се ради о хришћанском гробљу, а камена коцкаста плоча усред некропоље свједочи о литургијским обредима који су на њој обављани. Што се пак тиче трагања за темељима средњовјековне цркве, а коју помиње Ш. Бешлагић, неопходна нам је стручна археолошка помоћ. Дакле, сад је вријеме да позовемо у помоћ археологе да пронађу и откопају остатке храма. Драго нам је да смо послије толиког планирања ипак стигли обићи Калиновик и Гвозно, а прије промјене времена како се већ најављује''.

Љетописац РаНиКо 

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАЈУ, ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.