• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


28.08.2020.

ВЕЛИКИ И ИСТОРИЈСКИ ДАН СЕЛА ЛУЋЕ ИЗНАД ТЈЕНТИШТА


Данас на празник Успенија Пресвете Богородице – Велике Госпојине, 15/28. августа 2020. године  село Луће смјештено на планини изнад историјског Тјентишта, доживјело је велики и историјски догађај који ће засигурно остати записан у историји како самом села Луће тако и читавог Фочанског краја.  Наиме, данас је чином троносања освештана обновљена  древна црква Успенија Пресвете Богодиице у овом селу. 2017. године одмах након његовог  устоличења у трон митрополита дабробосанских Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом посјетио је село Луће и том приликом затекао је овај храм дотрајалим и оронулим. Одмах је благословио јереју Душану Андрићу да предузме све потребне мјере и радње да се овај храм генерално обнови, а објекти и простор око њега уреде и доведу у функционално стање. Захваљујући ревности поменутог свештеника који је анимирао како овдашње вјернике тако и оне који су давно отишли из села Луће и околних села дјело је извршено и данас је као круна свих тих благословених активности завршено чином освећења.

Иначе, још нису откривени историјски подаци оснивања и градње овог храма. Чињеница да храм није био раније освештан говори у прилог да је подигнут у тешка отоманске времена. Када и од кога?- то још није нити проучено, нити доказано.


Чин освећења храма по поретку троносања обавио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење протојереја-ставрофора др Ненада Тупеше, протојереја Николе Ковача и ђакона Будимира Гардовића. Након освећења храма Високопреосвећени је услед ограничења због пандемије вируса корона-19 и скучености простора  свету архијерејску литургију служио испред храма. Уистину и лијеп и пријатан доживљај који је био на радост и одушевљење свих сабраних на овом светом сабрању.


У обраћању Високопреосвећени је честитао празник и крсну славу храма, али посебно чин освећења, којег је назвао историјским. Похвалио је и истакао ревност свештеника и вјерника који су уложили велики труд и напор да овај храм доведу до овог историјског освећења.

Љетописац РаНиКо

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАЈУ, ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.