• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


09.08.2020.

ЗАВРШНИ РАДОВИ НА ГЕНЕРАЛНОЈ ОБНОВИ ХРАМА УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЛУЋУ

 

 У брдима између горостасних врхова Зеленгоре и Малуше, засеоку села Војновићи у Лућу у току су завршни радови на генералној обнови храма Успења Пресвете Богородице, који годинама одолијева времену као најстарија богомоља на територији Општине Фоча.

...................

           У току досадашњих радова извршено је комплетно уређење око самог храма, израда заштитног зида од површинских и подземних вода и израда канала за одвод и постављање камених плоча, као и постављање камених плоча  од улаза у порту до саме цркве. Извршена је санација крова, уклањање старог и постављање новог крова од сувог храстовог дрвета ( шиндре ) ручно цијепаног и постављаног у три слоја. Поред крова успјели смо извршити пјескарење храма. Унутар храма извршена је цјелокупна  санација олтара који је био знатно оронуо.  Дотрајала улазна врата замјењена су новим такође од храстовог дрвета. Извршени су радови на уређењу црквене сале, малтерисање, молерај и фасада, постављање ригипса и плочица унутар објекта и постављен је потпорни зид и тротоар око самог објекта. Иза сале у порти никао је и нови уређен тоалет за потребе народа. Саниран звоник и постављен јарбол са српском заставом. Око порте је постављена нова бетонска ограда која је дотано уљепшала порту и само мјесто на којем обитава ова наша љепотица.

...................

         Многи су мислили да ће сама обнова и градња бити јако тешка и спора, обзиром на географски положај цркве као и чињеницом да у самом Лућу живе свега 3. породице знатно одмакле старосне доби, али захваљујући Божијем благослову и благослову Његовог Високопреосвештенства Господина  Хризостома  митрополита дабробосанског и поред пошасти епидемиолошке неповољне ситуације која нас је све снашла, обнова  је ипак врло брзо напредовала тако да смо крајем јула ове године привели радове крају.

       Захваљујемо се Господу Богу и Пресветој Богородици на дару, нашем митрополиту дабробосанском Господину Хризостому неуморном служитељу и добром домоуправитељу, на старању и очинској љубави која се огледа кроз дјела која нам показују да се наша свеколика Црква у митрополији дабробосанској шири, изграђује, обнавља и живи да би вјечно живјела у славу Божију. Хвала свим донаторима и приложницима, мајсторима који савјесно обавише свој посао и свима који су доприњели да наш Богородични храм буде љепши него икада.

       Освећење генерално обновљеног храма Успења Пресвете Богородице у Лућу,  извршиће Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом  митрополит дабробосански на храмовну славу 28. августа ове године.


Јереј Душан Андрић

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАЈУ, ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.