• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


07.07.2020.

ИВАНДАН У ТУРБЕТУ КОД ТРАВНИКА


У варошици Турбе у општини Травник откривена је базилика из врмена римљана који су подручјем Централне Босне владали све до пропасти Западног Римског царства.  На овом веома интересантном подручју населило се Српско-словенско племе које је примајући хришћанство постајало наследником и баштиником ранохришћанске римске и свеукупне хришћанске културе. Наши дични преци су током историје градили и подизали своје светиње, али су оне током историје и рушене и уништаване.


У првој половини 20. вијека за вријеме свештеномученика Петра митрополита дабробосанског подигнута је у Турбету црква св. Јована Крститеља.  Према доступним архивским изворима освећењу ове цркве 1935. године присутвовало је десетине хиљада људи свих вјера, а засигурно највише православних Срба. Црква је 1941. године доживјела судбину  других цркава у Независној држави Хрватској, - паљење и рушење од стране хрватско-усташких хорди. Тек 70-тих година прошлога вијека допуштено је на једвите јаде обнављање цркве. Било је то за вријеме митроплита дабробосанског Владислава. У рату 1992-1995. године црква је поново тешко оштећена и девастирана. Али, вјера православних Срба Турбета и Подвлашићког краја није допустила да она дуго буде у тужном и непримјереном стању. Обновљена је за вријеме митрополита дабробосанског Николаја, који је цркву и освештао. Заправо храм св. Јована Крститеља у Турбету је два пута грађена, једанпут генерално  обновљен и три пута освећиван.


Данас, 7. јула (24.јуна) 2020. године на празника рођења Светог Јована Крститеља, крсне славе храма у Турбету, Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом посјетио је Турбе и отслужио свету архијерејску литургију у истом  и проповједао ријеч божију. Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су протојереји-ставрофори Горан Живковић и Славиша Ђурић те ђакон Будимир Гардовић. Била је ово прва посјета митрополита Хризостома Турбету и овом храму.


Након свете архијерејске литургије  Високопреосвећени Господин Митрополит освештао је славско кољиво и преломио славски колач, те обавио трократни опход (литију) око светога храма.


У бесједу о Светом Јовану Крститељу и његовом чудесном зачећу, рођењу, обрезању, одгајању у пустињи и проповједи у пустињи Високопреосвећени је истакао и казао: ''……. Чусмо, браћо и сестре, како је Господ услишио молбу старца Захарија и његове супруге Јелисавете и како их је походио у старости њиховој. Господ осим што уклони њихову срамоту испред синова израиљевих  прослави их више од свих синова и жена израиљевих. Учини их родитељима Пророка, Претече и Крститеља Господа Исуса Христа. Учини их славнијим од свих оних који су им се раније подсмјевали, ругали им се и вријеђали их…… Али, браћо и сестре, Бог никада не престаје да размишља о нама, да се брине за нас. Зна отац наш небески шта је нама потребно и прије неголи ми од Њега било што заиштемо. Битно је, браћо и сестре, да знамо да смо сви ми, сваки од нас појединачно, дар божији нашим родитељима, али и више од тога – дар Цркви божијој, Роду људском, Свијету. Знајући то не размишљајмо о нашем потомству као што нам је савремени секуларисти и безбожници говоре да је дијете само и искључиво право родитеља – оца и мајке.Да је то наше питање. Не, није само наше лично право и успјех, већ божије давање. Човјек је одговоран пред Богом за свако његово давање…….. Да ли ће човјек бити дјетеубица или срећни и благословени родитељ то је свакога до нас. За то ћемо давати одговор пред Богом. ………….. И гле посебног чуда да Бог преко мајке Јелисавете и оца Захарија који је због невјеровања ријечима архангела Гаврила занемио инсистира да се дјете назове Јован! Чудесно, заиста, браћо и сестре! Али не случајно јер се овим именом изражава пуноћа божијег милосрђа, љубави и доброте како према родитељима тако исто и према читавом свијету. Јован на јеврејском језику се каже Јоанан. Ово је краћи облик од имена Јехонан, а што се на српски језик преводи као Божији+дар (Божидар). Управо Бог – Дародавац свих добара показао је своју велику молост и издашност не само према Захарију и Јелисавети већ према читавом роду људском. Зато и инсистира да се назове Јехонан, односно Јоанан (Јован)….''

 
Љетописац РаНиКо

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАЈУ, ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.