• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо







 

 

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


01.07.2020.

Парастос сарајевско-видовданским мученицима и херојима на Кошеву


Дана 28. јуна када наша Света црква молитвена прославља светог мученика кнеза Лазара и свете мученике српске – Видовдан, сарајевско свештенство служило је парастос на Кошеву, у спомен-капели сарајевско-видовданских хероја и мученика. Парастосу су присуствовали представници амбасаде Републике Србије, начелник Источног Новог Сарајева Г-дин Љубиша Ћосић, представници српских друштава града Сарајева и Источног Сарајева заједно са вјерним народом Сарајева.


Тога дана се сјећамо Гаврила, Данила, Михајла, Јакова, Богдана, Недељка, Вељка, Неђе, Трифка, Митра, Марка и других, чији су земни остаци похрањени у крипти капеле, односно испод самог њеног олтара. Сарајевско-видовдански хероји су своје животе принијели на жртвеник Образа, Части и Слободе, не само Српског, већ и свих других народа ондашње и данашње Босне и Херцеговине.  Те давне 1914. године њихова жртва је била жртва љубави за друге, а не мржња према неком. Огромна већина није их нажалост разумјела. Они су осуђени, проклињани и линчовани као и цјелокупан Српски народ, који их је изродио.
Спомен-капела сарајевско-видовданских хероја и мученика, која је прошле године освећена на празник Михољдан, руком Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабро-босанског Г-дина Хризостома а благодаћу Духа Светога, а након пуних 80 година од њеног подизања, свједок је и чувар не само сарајевско-видовданских хероја и мученика, него и хиљаде сарајевских Срба од најстаријих времена до 1939. године. На њеној унутрашњој и спољашњој фасади налазе се узидани надгробни споменици са старог сарајевског гробља које је укинуто 1938-1939. године а налазило се на мјесту данашњих зграда Заједничких органа БиХ-е. Њихови гробови су прекопани, али већина споменика је уграђена у ову капелу. За то захвалност припада нашем великом архитекти Александру Дероку и тадашњем митрополиту светом Петру.
Зато данас када славимо Видовдан, ми се сјећамо не само сарајевско-видовданских хероја него и древних сарајевских Срба који су заједно са њима овдје на Кошеву.
Свима њима нека Господ подари Царство Небеско и вјечно сјећање на све оно што су урадили за Српски народ.


протојереј Велимир Дивљановић

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАЈУ, ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.