• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


22.06.2020.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ПОСЈЕТИ АРХИВУ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ


Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом посјетио је нове просторије Архива Српске Православне Цркве, који су адаптирани протекле 2019. године у згради Светосавског дома у Земуну. За управу и колектив Архива Српске Православне Цркве посјета митрополита Хризостома била је велика радост и право духовно укрепљење. Митрополит је, као тренутни редовни члан Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, али и као члан у неколико ранијих сазива, веома добро упознат са свим напорима да се архивска грађа црквено-административног поријекла коначно смјести у адекватни простор и добије архивистички и научно-истраживачки дигнитет какав заслужује.


У срдачном разговору са директором Архива Српске Православне Цркве др Радованом Пилиповићем, митрополит Хризостом је додатно упознат са резултатима везаним за адаптацију депоа за смјештај архивске грађе, бројем архивских фондова и збирки, а његову нарочиту пажњу је заокупио рад Лабораторије за конзервацију и рестаурацију папира која од априла 2019. године функционише у оквиру Архива СПЦ у Земуну и која је формирана захваљујући подршци Министарства кулутре и информисања и Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије. Његово Високопреосвештенство је на лицу мјеста имао прилику да се упозна за процесом рада, техничко-хемијским захватима на оштећеној грађи која потребује конзерваторско и рестаураторско лијечење.
Сви напори да се коначно ријеши питање заштите, чувања и рада са архивском грађом црквене провенијенције убрзани су захваљујући платформи „Нови правци црквене архивистике и библиотекарства“ формулисаној коначно средином јуна 2013. године у Бихаћу http://www.spc.rs/sr/novi_pravci u_crkvenom_bibliotekarstvu_arhivistici , у вријеме када је митрополит Хризостом преузео дужност епархијског архијереја епархије зворничко-тузланске, али још увијек био управљајући Епархијом бихаћко-петровачком.


Др Радован Пилиповић

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАЈУ, ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.