• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


15.06.2020.

У МАНАСТИНУ ДОБРУНСКА РИЈЕКА ОСВЕШТЕНА ЦРКВА


Манастир Светог оца Николаја мирликијског чудотворца у Добрунској ријеци надомак манастира Добруна у Општини Вишеград данас је 1/14. јуна 2020. године у Недјељу Свих светих и на дан успомене св. мученика Јустина философа и преподобног оца нашег Јустина Ћелијског био средиште духовне радости Цркве Божије у митрополији Дабро-босанској. Наиме, данас је освештан саборни манастирски храм  градња којег је почела данас већ далеке 2004. године. Манастир Добрунска ријека имао је свој развојни пут од метоха манастира Добруна и центра за издавачку дјелатност митрополије Дабро-босанске до статуса манастира 2018. године.

Братство манастира на челу са настојатељем и игуманом оцем Јованом Гардовићем вриједно је и стрпљиво радило, послушање чинило,  Богу се молило и манастир градило ево пунх 16. година. Данас је овим освећењем саборног манастирског храма  једним дијелом крунисан њихов велики рад и подвиг.


Чин освећења храма обавио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење: архимандрира Киприја Топаловића и Јована Гардовића, протојереја-ставрофора Богдана Станишића и Александра Топаловића и ђакона Будимира Гардовића. Чину освећења храма осим служашчих  присуствовао је и велики број свештеника из митрополије Дабро-босанске те епархија: жичке и милешевске, и велики број вјерног народа Вишеградско и Руђанског краја и вјерника који су дошли из Србије и Републике Српске. Кум храма био је Господин Верољуб Стевановић, бивши градоначелник града Крагујевца и народни посланик у Народној скупштини Републике Србије.


Након освећења храма Високопреосвећени је служио свету архијерејску литургију и проповједао ријеч божију. И све је свето и честито било и миломе Богу благопријатно и завршено је великом трпезом љубави за све сабране у име Господње и љубави према овом мјесту и овој светињи.

...............
У свом обраћању свештенству и окупљеном вјерном народу Високопреосвећени је истакао и рекао: ''…… Ево дана којег створи Господ! Ево дана којег Господ уготови за све нас да се данас радујемо и веселимо у њему; да величамо Бога за сва његова добра која нам непрестано даје. Дуго сте, драги оче игумане и братијо ове свете обитељи, чекали овај радосни дан и тренутак. Али, ви нисте чекали. Ви сте за сво то вријеме као неуморне пчеле радили и трудили се како би ову светињу подигли, изградили и њен углед и част подигли….…… Подигли сте  једно велико духовно огњиште на ком вјерни народ божији грије душе своје, грије вјеру и љубав своју према Господу и роду своме…… Ви сте уистину били  добри свједоци Божији овдје и на овом мјесту свима који су овуда долазили и пролазили, застајали или мало дуже остајали. Видјели су они вашу ревност и ваше пожртвовање. Зато су вам долазили,  притјецали у помоћ и помагали ……………….. Није лако, браћо и сестре, градити манастир у овим и оваквим временима. Није лако градити било шта у овим и оваквим временима. Али, Ми Српски народ, ваљда научени да живимо и радимо под теретима бремена и којекавим притисцима умијемо ''пркосити'' и временима и тешкоћама. ……………. Данас је и велики дан - Недеља свих светих божијих угодника, Цркве божије кроз вјекове. Славимо данас свете пророке, цареве и судије Старог звајета те свете апостоле, мученике, светитеље и преподобне и свете Новог завјета, који са Господом у кога су повјеровали и Којег су признали и исповједили устима својим, данас сједе с Десне старне Његове…….. Данас славимо и успомену нашег великог духовника, богослова и подвижника и свједка Божијег у тешка времена безбожништва аву – оца Јустина ћелијског. Нека би нас Господ молитвама свих светих благословио, умножио, сјединио и обожио……..''

Љетописац РаНиКо

ВИДЕО ПРИЛОГ

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАЈУ, ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.