• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


06.06.2020.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ОКОЛИШТИМА КОД ФОЧЕ


Данас, 3. јуна 2020. године, на дан успомене светог равноапостолног цара Константина и његове мајке Јелене, крсне славе храма у Околиштима, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосанки, посјетио је село Околишта на граници са Црном гором и у храму светих отслужио свету архијерејску литургију.

Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су протојереји: Никола Ковач, архијерејски намјесник србински и Александар Видаковић, јереји Душан и Стефан Андрић те ђакон Будимир Гардовић. Била је ово прва посјета Високопреосвећеног Господина Хризостома овом брдовитом дијелу митрополије. Сам храм св. царева Константина и Јелене смјештен је на хиљаду (1000) метара надморске висине. Храм је подигнут у периоду од 1936. до 1939. године, дакле за вријеме свештеномученика Петра дабробосанског. Звоник му је дозидан 1982. године за вријеме митрополита Владислава, а генерално је обновљен и освештан 2006. године за вријеме митрополита Николаја.


Високопреосвећени је честитао крсну славу како сам светог храма тако исто и Цркве божије у Околиштима и рекао ''ви сте, браћо и сестре Црква божија овог храма и ово је крсна слава свих вас и ја вам исту од срца честитам. Сви ви имате своје куће и станове, али је овај свети храм ваша заједничка света кућа – храм божији који оци ваши посветише св. цару Константину и његовој светој мајци Јелени ……….. Свети цар Константин, осим што је КРСТОМ господњим побједио све своје непријатеље, а како му је и Господ сам заповједио ОВИМ ПОБЈЕЂУЈ,  КОНСТАНТИНЕ,  он је својим едиктом 313. године прекинуо агонију хришћана који су пуна три вијека гоњени, прогањани и убијани само зато штосу Христови………….. Осим што је јединством и синфонијом учврстио Римску Империју, коју је претворио у хришћанску империју, он је и саму Цркву Христову Духом Светим заштитио од безумних јеретика и расколника, који су немилосрдно цијепали хитом Цркве Христоме. Сазивајући Први Васељенски сабор (325) свети цар Константин је показао како се Црква Христова управља САБОРНОШЋУ, светим Саборима кроз које дјелује Дух Свети………..  Из поменутих и непоменутих разлога славимо га као светог и равноапостолног цара……..
………..Исто тако славимо и величамо и његову свету мајку Јелену, која је засигурно највише својом племенитошћу и хришћанском вјером утјецама на младог Константина да се развије у милостивог и мудрог господара својих поданика. Она је својом хришћанском ревношћу пронашла пречасни крст Господњи у Јерусалиму, подигла светиње које и данас красе Јерусалим и Витлејем и многе друге градове Ромејске Империје……….''

Љетописац РаНиКо 

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАЈУ, ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.