• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


25.05.2020.

СВЕТА БРАЋА КИРИЛО И МЕТОДИЈЕ – СЛАВА УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ


Данас је, 11/24. маја 2020. године дан успомене свете браће Кирила и Методија, словенских просвјетитеља и учитеља. Света браћа Кирило и Методије су и крсна слава Униврезитета у Источном Сарајеву. Централна прослава крсне славе овог Униврезитета обављена је у храму Светог Василија Острошког у Источној Илиџи.
Овим поводом свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење: проф. др. протојереја-ставрофора Владислава Топаловића, декана Богословског факултета из Фоче, протојереја-ставрофора Чеде Ђуреиновића, протојереја-ставрофора Ранка Билинца, протојереја Младена Микавице, протонамјесника: Бојана Зекића и Душка Лаловића, јереја Дражена Делића и ђакона: Будимира Гардовића и Божидара Васиљевића.

На крају свете архијерејске  литургије  Високопреосвећени је благословио славско кољиво и славски колач који је преломио са рактором Универзитета у Источном Сарајеву проф. др-ом Кулић Миланом.


У свом обраћању Високопреосвећени је честитао крсну славу ректору Униврезитета, свим деканима факултета, професорима, доцентима, асистенима и студентима овог Универзитета и потсјетио их на просвјетно-научни карактер свете браће Кирила и Методија. ''… њих је Дух Свети, као некада св. ап. Павла и Варнаву, изабрао да иду међу словенске народе и да обаве оно што је Господ Исус Христос казао светим апостолима да иду и да проповједају и науче све народе науци Господњој………. Да би то успјели морали су да науче језик словенских народа, да сачине писмо (писмена)  којима ће превести Библију – писану ријеч Божију на словенски језик. ………… Никад не заборавимо њихову апостолску борбу, њихова страдања за нас. Борили су се за нас словенске народе како би остали и били то што јесмо словенски народи. Жестоко су их нападали и прогањали гермаски и франачки прелати са основном намјером и циљем да нас преко латинског језика асимилирају и претворе нас било у германе било у франке. Томе се нарочито супроставио свети Методије који је хиротонисан у епископа……….. Али, њихову духовну борбу благословио је папа Хонорије, а његов наследник Јован VIII дао је право јавности словенском језику и словенском писму у Цркви. Била је то велика духовна побједа свете браће да већ у трећој четвртини 9. вијека постане и богослужбени језик Цркве Христове…….. И не само то, они су и спремили своје ученике који ће кренути ка јужним Словенима који ће наставити њихову велику мисију. Њихов примјер и њихово дело међу нама Србима наставио је наш велики Свети Сава…….. Нека нас њихов живот и њихово дјело инспиришу за нашу данашњу и свагдашњу борбу за наш духовни, црквени  и национални идентитет. Не заборавимо то!!!.....''     

Љетописац РаНиКо 

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАЈУ, ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.