• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


23.05.2020.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ОСВЕШТАО ЗЕМЉИШТЕ ЗА НОВИ ХРАМ


Данас у суботу, 23. маја 2020. године на дан успомене св. ап. Симона Зилота и преподобне Исидоре Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетио је село Велетово код Вишеграда и освештао земљиште за нови храм св. ахриђ. Стефана и поставио крст на мјесту будуће часне трапезе. Са Високопреосвећеним митрополитом у молитвеном чину освештења учествовали су: протојереј-ставрофор Милутин Андрић, архимандрит манастира Добруна Калистрат, протојереј-ставрофор Александар Топаловић, протојереј Михаило  Андрић, јеромонах Серафим, сабрат манастира Добрунска ријека, протојереј Средоје Андрић, јереј Душан Андрић, јереј Стефан Андрић и ђакон Будимир Гардовић.


У овом скровитом селу смјештеном испод саме планине Таре и тик на граници Републике Српске (БиХ-не) и Србије своје биолошко и огњиште вјере и побожности упалила је породица Андрић,  која је нашој Цркви подарила неколико угледних свештеника, а још више добрих и честитих вјерника и људи. Први који је себе заветао Богу и Цркви његовој у тешка времена безбожности и комунизма био је отац Милутин Андрић, протојереј-ставрофор, данас умировљени свештеник митрополије Дабро-босанске. Његова молитва и жеља била је да дио своје очевине, исто као што је себе поклонио Богу и Цркви,  поклони Цркви, односно парохији Добрунској са крајњом жељом да се на том дарованом ''комаду'' земље подигне црква св. архиђакона Стефана, светога њихове (Андрића) крсне славе. Његову жељу и молитву подржао је Високопреосвећени Господин Митрополит који је данас дошао у Велетово и освештао земљиште будућег храма. Неоспорно је да је ово историјски дан овог села, али и породице Андрић и Вишеградске општине.


У свом обраћању Високопреосвећени је истакао даје ''…..….. данас ово парче земље освештасмо и посветисмо да се на њему подигне храм божији. Од овог момента ово је свето и освештано мјесто на ком Бог додирује човјека, а човјек досеже Бога. Ово је мјесто са којег се подиже она љествица која досеже до самога Бога,- љествица низ коју силазе и уз коју узлазе анђели божији, које видје праотац Јаков кад усну. …. Нека буде срећан и благословен овај почетак новог храма. ……. Посебно желим пред свима Вама да захвалимо оцу проти Милутину за његов дар Цркви, Богу и свима вама, што је овај комад своје очевине подарио да се на њему подигне црква………''.
У току свечаног ручка присутнима се обратио отац Милутин и изразио радост и задовољство што смо данас овдје и што је освећено земљиште. Посебно се захвалио Високопреосвећеном митрополиту што је благоизволио да дође у Велетево и учини велику част породици Андрић, освешта земљиште и пободе крст на мјесто будућег храма.

Љетописац РаНиКо 

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

.............

 

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАЈУ, ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.