• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


18.04.2020.

ВЕЛИКИ ПЕТАК У САРАЈЕВУ


Вечерње Велике суботе са изношењем плаштанице служено је вечерас на Велики петак, 17. априла 2020. године са почетком  у 17:00 часова у Саборном храму у Сарајеву. Вечерње са плаштаницом директно је прениосила БХТВ-ја. Тачно у 17:00 часова вечерње је отпочео Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, коме су саслуживали протојереј-ставрофор др. Владимир Ступар, јереј Немања Ђуреиновић и ђакон Будимир Гардовић.  


На крају овог посебног и јединственог вечерња Високопреосвећени се обратио свештенству и присутним вјерницима и казао: '' Ево нас, часни оци и браћо и сестре, у Великом и страшном петку са нашим Господом Христом на Голготи, испод крста са Маријом и Јованом и испред гроба у који Га положи Јосиф из Ариматеје. Данас човјек уби Богочовјека! Претходно га осуди, попљува, трновим вијенцем ''круниса'' и наруга Му се! Данас се човјек опредјели за разбојника, а Праведника осуди!
Чусмо све и созерцавасно како би рекао свети владика Николај о свему што се догађало са нашим Господом Христом.  Тајна његове  голготске жртве је у искупљењу и избављењу човјека из његовог ропства гријеху, смрти и ђаволу. Само Јагње божије, које гријеха не учини, нити се нађе преваре на устима његовим могло је да својом жртвом буде жртва избављења и искупљења. … Тако данас у Велики петак и овај Страшни и Велики дан испуњава се оно што свети пророк Исаија говораше о Јагњету божијем, с једне стране, али и наше избављење и искупљење Његовом жртвом, Његовим страдањем.
И  онда када су се апостоли згражали на његове најаве да Син човјечији иде да страда Он их је потсјећао да је тако писано у пророцима и да тако мора да буде……… Нека нас Господ благослови и избави и од ове актуелне заразе и болести како би у радости и весељу дочекали и његове свијетло Васкрсење….''


Љетописац РаНиКо 

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ДЕЦЕМБРУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ И ЈАНУАРУ; ФЕБРУАРУ И МАРТУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.