• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


13.04.2020.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ДОБРУНСКОМ КРАЈУ

Поводом Лазареве суботе, односно васкрсење Лазара четверодневнога, 11. априла текуће 2020. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетио је манастире Добрун и Добрунску ријеку, те скит Благосвјести Пресвете Богородице у селу Ваган, затим села Велетово и Бијелу. 


На саму Лазареву суботу служио је свету архијерејску литургију у манастиру Добрунској ријеци, односно у храму св. оца Николаја архиепископа  мириликијског. Високопреосвећеном су саслуживали архимандрит Јован Гардовић, настојатељ манастира Добрунска ријека, синђел Михаило Боровић, сабрат манастира Добруна и ђакон Будимир Гардовић.


Стигавши у Добрунску ријеку у петак у послијеподневним часовима, 10. априла о.г., Високопреосвећени је након кратког одмора кренуо у обилазак скита овог манастира у селу Ваган у ком се налази прекрасна црква брвнара посвећена празнику Благовјести Пресветој Богородици. 


На Лазареву суботу, након отслужене свете ахијерејске литургије, Високопреосвећени је са пратњом посјетио село Велетово гдје се састао са протојерејима из породице Андрић: Милутином, Михаилом и Средојем. Село Велетово је родно мјесто браће свештеника Милутина и Михаила Андрић у ком се они завршили основне школе и одаклен су по божијем призиву кренули на велико и узвишено свештено-пастирско служење. Њиховим примјером и стопама кренули су и њихови блиски и даљњи рођаци. Тако да данас из породице Андрић Богу служи пет свештеника. У знак захваљности Богу и њиховом породичном патрону Светом архиђакону Стефану њихова је молитва и жеља да управо у засеоку Андрића подигну једну омању црквицу (капелу), која ће бити посвећена св. архиђакону Стефану.   


У наставку обиласка, Високопреосвећени је посјетио село Бијелу, тачније, засеок Тасића у ком су братственици племена Тасић, прије десет година подигли цркву брвнару  око које се братственици племена Тасић окупљају на сабор једанпут годишње. Из овог предивног села је, између осталих, је и покојни архимандрит Јустин Тасић, знаменити игуман, прво манастира Високох Дечана, а потом манастира Савине  код Херцег Новог.


Било је ово уистину прелијепо путовање Високопреосвећеног Господина Хризостома у ове још за њега непознате крајеве његове епархије.

Љетописац РаНиКо

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ДЕЦЕМБРУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ И ЈАНУАРУ; ФЕБРУАРУ И МАРТУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.