• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


08.03.2020.

НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА У РУДОМ


Недеља ПРАВОСЛАВЉА, те прво и друго обретеније главе св. пророка, претече и крститеља Господњег Јована, 8. марта 2020. године, свечано је и како прличи овом празнику литургијски величанствено прослављена у Рудом у храму св. ап. Петра и Павла. Свету архијерејску литургију св. Василија Великог служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење протојереја-ставрофора Александра Топаловића и Саве Брадоњића те епархијског ђакона Будимира Гардовића.

Велики храм св. ап. Петра и Павла у Рудом  данас је био  претјесан за велики број вјерника који су приступили светој тајни тијела и крви Господње - причешћу.


У бесједи о Побједи православља над богомрским јеретицима и расколницима Високопреосвећени је истакао:
''........... Пуна два вијека непријатељи Христа Господа и Цркве његове борили су се против Њега и Његове Цркве. Али, као што је и сам Господ Исус Христос казао ''врата адова неће је (Цркву) надвладати'' управо се и обистинило. И након силног страдања вјерних слугу божијих и њихових прогона и стављања на свакојаке муке, Господ се побринуо да преко једне свете и честите царице, свете Теодоре, 11. марта 843. године на Сабору у Цариграду, Црква својим православним учењем о светим иконама тријумфује над свим њеним непријатељима - јеретицима, који су своје јеретичко учење црпили из тек пројављеног ислама и древног јудаизма. Иконоборство у Источни дио Римске империје стигло је из Дамашћанског (Сиријског) калифата, дакле из подручја гдје је ислам већ увелико био присутан и силом наметан. .................  И поред чињенице да је Црква утврдила своје учење да ми хришћани исказујемо поштовање према праликовима који су изображени  на светим иконама и фрескама, јеретици су упорно тврдили да ми хришћани обожавамо иконе као материју и то изједначавали са идолопоклонством..

Ми, браћо и сестре, поштујемо и исказујемо поштовање према светим ликовима израженим на иконама и фрескама - ликовима самог Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице и светих божијих угодника и светитеља. То није обожавање које исказујемо једино према Богу - Оцу и Сину и Светоме Духу, већ поштовање. Иконе и фреске су отворена књига Царства небеског, - књига коју можемо не само читати већ и видјети својим физичким очима. А то је могуће заслугама самог оваплоћења Сина Божијега, његовог рођења од Пресвете Дјеве Марије, страдања и распећа, васкрсења из мртвих  и вазнесења на Небеса и силаска Светога Духа на апостоле. Дакле, Бог је постао видљив и опипљив и искуствен за нас.  ................. Био је то велик  и тежак голготски пут Цркве док напокон није божијим благовољењем и благодаћу тријумфовала....... Данас се молитвено  сјећамо свих оних који су се борили за побједу ПРАВОСЛАВЉА и свих оних који су страдали од јеретичких царева и јеретика. Кроз историју страдања и прогона Цркве увијек смо се угледали на њих. Оне пак јеретике и архијеретике - непријатеља Бога и Цркве његове анатемишемо и проклињемо говорећи: анатема!............. Нека нам Бог да дода снаге да увјек будемо и останемо на путу православља, православног учења и свједочења науке Господње и Цркве његове............''Љетописац РаНиКо

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ДЕЦЕМБРУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ И ЈАНУАРУ; ФЕБРУАРУ И МАРТУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.