• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


11.02.2020.

ЛИТИЈА ОД ДОБРУНА ДО ВИШЕГРАДА ЗА СПАС И ОДБРАНУ ЦРКВЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

Православна литија је небо-земни догађај, то вријеме је исјечак вјечности. Литија представља саборност окићену молитвом која је праобраз душа праведних у Царству Господњем.
Благословом  свештенства и монаштва сабра се велики број вјерног народа у недељу 9. фебруара код храма  Успења Пресвете Богородице у манастиру у Добруну. Након учињене молитве уз звукове манастирских звона сабрани народ  у литијском ходу крену на пут од 12 километара.


Током пута литија је постајала масовнија, тако да се слободном процјеном дошло до броја од 1000 учесника. У планираном временском року стигло се у град Вишеград, а затим и до храма светог Цара Лазара у Андрићграду. После учињене молитве пригодном бесједом обратио се архијерејски намјесник протојереј-ставрофор Александар Топаловић.
„ Данас су сви учинили исто што и праоци, показујући да без обзира гдје живјели православни хришћани морају бити јединствени у одбрани онога што су праоци оставили, а то су светиње које су угрожене у Црној Гори. Нема силе у свијету која може Цркву Божију да сруши, па неће ни ова у Црној Гори“, поручио је отац Топаловић.
Монах Серафим је нагласио да Црква, када подучава народ, даје примјер да су сви велика породица да би тако схватили блискост и љубав која треба да постоји.
„Кад људу мало више изарсту у вјери, онда осјећају да то није само велика породица, него да смо једно велико тијело, да смо један организам, да се причешћујемо крвљу Христовим. Ако је негдје то тијело угрожено, читаво биће осјећа ту бол и саосјећа се са ближњима“, истакао је монах Серафим.
И овага пута захваљујемо се за не себичну помоћ и подршку како организацијама тако и појединцима града Вишеграда. Сви они су својим трудом заједно са свим учесницима литије потврдили себе у исповједнике и чланове Цркве Господње коју ни „врата пакла неће надвладати“ (Мат.16.18).
Порука и ове богоугодне литије је свима на знање да „ВЈЕРУ НЕ ДАМО ЗА ВЕЧЕРУ“.


јереј Саво Тривковић

 

ВИДЕО ЛИНК

ФОТОГАЛЕРИЈА

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ДЕЦЕМБРУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ И ЈАНУАРУ; ФЕБРУАРУ И МАРТУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.