• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


27.01.2020.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ФОЧИ


Овогодишњи дан успомене Светитеља Саве - свесрпске славе свечано је прослављен у храму Светитеља Саве у Фочи, храму који је још у изградњи и који ће, ако Бог да, крајем септембра или почетком октобра ове године Благости господње бити освештан. Свету архијерејску литургији  служио је и проповједао ријеч божију Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом, а уз салужење: протојереја-ставрофора проф. др. Владислава Топаловића, протојереја-ставрофора др. Ненада Тупеше, протојереја Александра Видаковића, протонамјесника Љубомира Пријовића, јереја Марка Јаковљевића, јереја Душана Андрића и  ђакона  Будимира Гардовића. 

Као што је и обичај и традиција светосавско кољиво и светосавски колач благословљени су на крају свете литургије. У наставку светосавске свечаности  ученици основних школа из Фоче одржали су традиционални светосавски пјеснички рецитал.
Прослава Светитеља Саве обављена је и у храмовима Светог оца Николаја - стари храм у Фочи и Светих Василија Острошког и Петра дабробосанског у Велечеву (у богословији).


Обраћајући се свештенству, вјерном народу и светосавској дјеци Високопреосвећени Господин Митрополит је честитао СВЕСРПСКУ СЛАВУ СВЕТИТЕЉА САВУ свим присутнима и свим Србима широм свијета који су се силом прилика и историјских догађања на нашим етничким просторима раселили. ''..... Али они нису заборавили своје име, своју славу Светитеља Саву и своју Цркву. Свуда су поградили и граде  цркве и манастир у помен и славу Светитеља Саве. Ево и ми овдје у Фочи  са поносом и позитивном гордошћу градимо овај величанствени храм њему посвећен. Нека нам је са срећом и божијим благословом.............. Славимо Светитеља Саву - нашег првог архиепископа и просвјетитеља, архиепископа који је нашој Цркви обезбједио аутокефалност и коју је по Законоправилу устројио, устројавајући епархије и предајући их способним епископима да их добро уреде и организују. Он сам бринуо је о жичкој епархији, али и цијелој Цркви у нашем народу.......... Као просвјетитељ, Светитељ Саво је морао попут Христа Господа постати велико свјетило у роду своме. Просвјећење народа није било лако. Штавише ми не можемо нити замислити или претпоставити са каквим се мукама и невољама суочио наш Светитељ Саво  у настојању да свој народ - наше претке просвјетли свјетлошћу  богопознања. Али, захваљујући њему и његовим сарадницима Српски народ је управо створио златни период наше писмености и културе у сваком погледу. Дакле ми говоримо о дјелима која су настала већ за вријеме Светитеља Саве, али и непосредно послије њега...........Браћо и сестре, оно што желим посебно да учиним јесте да вас позовем да будемо достојни Светитеља Саве и његовог светог и светитељског  лика..........''


Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

................

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ДЕЦЕМБРУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ И ЈАНУАРУ; ФЕБРУАРУ И МАРТУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.