• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


16.01.2020.

БОЖИЋНО-НОВОГОДИШЊИ ПРИЈЕМ МИТРОПОЛИТА ХРИЗОСТОМА


Поводом великих празника Рођења (Божића)  и Обрезања Господа нашег Исуса Христа и Нове 2020. године Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, данас је у Четвртак, 16. јануара 2020. године  у палати митрополије у Сарајеву приредио свечани пријем којем је присутвовао велики број званица, дипломата и грађана Сарајева. У препуним салонима митрополије све присутне је поздравио домаћин митрополит Хризостом следећим говором:

''Ваше Екселенције и  Ваше Еминеције,
Часни оци свештеници,
Даме и Господо, браћо и сестре,

И ове као и претходних година задовољство нам је, част и радост, дочекати вас под сводовима ове наше древне Митрополије и поздравити вас добродошлицом. Добро нам дошли! -  на овај наш божићно-новогодишњи пријем, који у вашу част припремисмо. Желимо да се пријатно осјећате и да истински с' нама подијелите радост празника  Божића и Нове 2020. године.
Дозволите да посебно поздравимо:
Изасланика Његову Еминенцију Господина Хусеина Кавазовића, Реиса Исламске заједнице Босне и Херцеговине;
Уваженог изасланика Његове Узоритост Кардинала Пуљића пречасног Монсињора Слађана Ћосића, генералног викара Врхбосанске надбискупије;
Његову Екселенцију Господина Јакуба Финција, Предсједника Јеврејске заједнице Босне и Херцеговине са њиховом пратњом.
Хвала вама Ваш екселенције и еминеције за истинско пријатељство и међусобно уважавање, поштовање  и добро свједочанство којим заједно потврђујемо да нам је добро бити заједно. Наше заједништво и добра сарадња треба да буду парадигма за све људе добре воље у овом град у и овој држави.
Исто тако, срдачно и са великим поштовањем, поздрављамо све представнике власти свих нивоа, а прије свих присутног  српског члана  Предсједништва Босне и Херцеговине Господина Милорада Додика, делегате Парламентарне скупштине БиХ-не, Вијећа министара БиХ-не, Народне скупштине Републике Српске, Парламента Ф БиХ-не, Влада Републике Српске и Федерације БиХ-не, Кантона Сарајеви,  градоначелнике и начелнике општина. 
Посебно поздрављамо присутне чланове Дипломатског кора на челу са Његовом екселенцијом преузвишеним надбискупом Господином Пецутом, Нунцијем свете столице у Сарајеву.
Исто тако, срдачно и посебно поздрављамо Високог представника Уједињених нација за Босну и Херцеговину Његову Екселенцију Господин Инцка и његову пратњу. Још једанпут све вас заједно поздрављамо и желимо Срећну нову 2020. годину. Извињавамо се што нисмо све поименично поменули.
Дозволите, да поводом овог великог празника и Нове године кажемо коју ријеч и поруку Мира и добре воље.
Главна пјесма коју пјевамо поводом Божића јесте:
Слава Богу на небесима,
Мир на земљи,
Међу људима добра воља!
Драги пријатељи, ово је небеска, а не људска, пјесма мира, љубави и добре воље. Управо Божић је празник мира, љубави и добре воље, прије свега  између Бога и човјека, а потом између човјека са човјеком. Тај мир Бог нам  донесе и даде не само да га чувамо, већ и да га умножавамо. 'Мир свој дајем вам. Мир свој остављам вам!' рекао је Господ Исус Христос. Али, предуслов сваком миру је добра воља  међу људима, односно међу нама. Желимо и молимо се Богу Аврама, Исака и Јакова да постигнемо и имамо добру вољу међу нама, - прво међу нама из Цркава и вјерских заједница, а потом и између свих грађана ове земље посебно међу онима које смо ми на демократски начин изабрали да владају, да нас престављају и заступају у форумима власти.
Хоћу да вјерујем да је суштински, а не формално помакнут граничник међуљудских и међунационалних односа у БиХ-ни и да идемо у добром правцу. Такође, хоћемо да вјерујемо да ћемо у Новој години доброте божије надокнадити све оно што је пропуштено у претходној '19. години.
Истовремено, сви морамо бити дубоко забринути негативним демографским стањем у нашој земљи, те изузетно  великим бројем исељавања најспособнијих грађана ове земље, оних који би тек  требали стварати породице. Све су ово последице и резултати дехуманизације човјека-грађанина  и обесмишљавања живота у овој земљи.
Нека нам брига за човјека, као највећег Добра послије Бога, буде на првом мјесту. Човјек је свијет у малом - микрокозмос.  Дехуминизирана држава постаје губитница на свом властитом терену, и у свом властитом народу.  Апелујемо на све, подразумјевајући ту и мене самога,  да сви заједно и као друштво и као  цркве и вјерске заједнице,  учинимо све што можемо да се неповољна слика наше реалности позитивно промјени. Учинимо то у име историје, части и достојанства наших људи и народа, наших Цркава и вјерских заједница, које то и заслужујемо вјековним свједочењима Бога и Његовог Добра међу нама и у нама.
На жалост морамо вас и ове године обавјестити и ражалостити информацијом да се неповратком одузете и узурпиране имовине Црава и вјерских заједница и даље крше наша основна људска и вјерска права. Зграда наше сарајевске Богословије не само да није враћена, већ се  увелико економски експлоатише.  Хоћемо да вјерујемо и изражавамо наду да ће актуелно Предсједништво БиХ-не и Парламентарна скупштина БиХ-не напокн у агенду својих  активности ставити и питање доношења Закона о реституцији, - Закона којег смо прије више од 15 - 20 година заједно припремили, а данас се чува закључан у ладицама б-х бирократије. На неправди, отимачини и узурпацији туђега не може се очекивати благослов и просперитет.
Захваљујемо се свима који су нам упутили божићне и новогодишње честитке и све поздрављамо и желимо срећу, благослов и благословену Нову 2020. годину.
Једнако тако захваљујемо се средствима јавног информисања, електронским, штампаним  и ТВ-медијима који су на коректан начин пратили наше празнике и свечаности и приближили их гледаоцима, слушаоцима и читаоцима.  Посебно се захваљујемо БХТ1.  Хвала Вам пуно и нека вам је срећна и успјешна Нова 2020. година.
Дозволите да подигнем ову чашу у здравље свих вас и  пожелим вам срећну и благословену Нову 2020. годину.
ЖИВЈЕЛИ  и  ХВАЛА ВАМ.''

                                                                                  Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ДЕЦЕМБРУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ И ЈАНУАРУ; ФЕБРУАРУ И МАРТУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.