• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


13.01.2020.

ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

.................
Са благословом Његовог Високопреосвештенства митрополита дабробосанског Господина Хризостома, 12. јануара 2020. године у Културном центру Источно Сарајево, отворена је изложба радова полазника школе иконописа при Православном центру за младе Митрополије дабробосанске, поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве. Изложба, која је реализована под менторством мг Горана Јанићијевића  носи назив "Првојерарси - 800 година у трону Српске православне цркве" и представља репродукције ликова архиепископа и патријараха, поглавара Српске православне цркве ина фрескама, иконама и портретима.


У име Високреосвећеног Митрополита Хризостома присутне је поздравио протонамјесник Младен Дробњак руководилац Православног центра. "У црквеној пјесми пјевамо да је Свети Сава био вођа, првопрестолник и учитељ Пута који води у живот.  Српска Црква коју је он мудро устројио обликовала је биће српског рода, те са правом можемо рећи да је она изњедрила и културу и писменост нашег народа и у тешким временима је чувала. Наследници Светог Саве, архиепископи и патријарси српски наставили су дјело Светог Саве предводећи свој народ путем који води у вјечни живот. Ова свјетила рода нашег обасјавала су таму незнања и утврђивали свој народ у истини и вјери, предводећи и носећи крст свог народа у периоду тешких искушења... Гледајући ликове изображене на фрескама, иконама и портретима, подсјећајући се на славну историју рода нашег, не можемо а да се не дивимо овим дивним мужевима Цркве Христове. У свјетлости празника Рођења Христовог којег славимо у овим благим данима молимо се Богомладенцу Христу да нас молитвеним заступништвом наших Светих отаца сачува и спаси, а нарочито се молимо за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији и у Црној Гори."


Отварање изложбе својим наступом уљепшали су чланови Музичког састава "Катера" на челу са јерејем Видаком Вујадиновићем.
Изложбу су подржали Министарство цивилних послова БиХ, Секретаријат за вјере Владе Републике Српске, Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Источно Сарајево, као и општина Источно Ново Сарајево.
Изложба ће бити отворена до 18. јануара 2020. године.

.................

 ФОТОГАЛЕРИЈА

.................

.................

.................

.................

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ДЕЦЕМБРУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ И ЈАНУАРУ; ФЕБРУАРУ И МАРТУ 2020. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.