• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


18.12.2019.

ПРОСЛАВЉЕНА КТИТОРСКА СЛАВА МАНАСТИРА САСЕ


Манастир Пресвете Тројице - Сасе надомак Сребренице, данас је 2/15. децембра 2019. године прославио своју ктиторску славу Светог цара Уроша V Немањића. Манастир Сасе  подигнут у другој половини 14. вијека за вријеме светог цара Уроша петог Немањића, којег народно предање држи за ктитора овог манастира. Свој процвјат Сасе је достигао за вријеме  Светог деспота Стефана  Хребељановића (Лазаревића), који је за једно вријеме столовао у Сребреници.
Премда је посвећено Пресветој Тројици манастир је познат и препознатљив као Сасе, а па рударима сасима који су око овдашњег рудника Сасе подигли своју ''саску колонију''. На жалост доласком османлија на ове просторе манастир Сасе је опустио и временом разрушен. Сјећање на њега сачувале су рујине манастирске цркве - рујине које су остале све до краја ХХ вијека. Манастир је обновљен крајем ХХ и почетком овог ХХI вијека у саском градитељском стилу што га чини посебним и исузетним.


Овогодишње прослављање ктиторске славе почело је служењем  васкрсно-празничног вечерња у капели светог цара Уроша. Вечерње је служио архимандрит Николај (Јовић), настојатељ манастира Папраће и ђакон  Будимир Гардовић. Слављење је настављено ујутру, 15. децембра, служењем јутрења  у капели, и свете литургије у манастирском саборном храму Пресвете Тројице. Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење архимандрита Николаја (Јовића), протојереја-ставрофора Душана Спасојевића, архијерејског намјесника Сребреничко-подринског и епархијски ђакон Будимир Гардовић.  Благољепију и торжеству  овога ктиторског славља доприњели су и чланови Светосавске омладинске заједнице из Братунца као и вјерни поклоници из Сребренице који завјетно пјешице стижу у ову светињу.


Бесједу о светом цару Урошу V Немањићу одржао је Високопреосвећени Господин Хризостом, који је игуману манастира Методију (Петричевићу)  и његовом братству честитао ктиторску славу, као и свима поклоницима.  У наставку славља благословљено је славско кољиво и преломљен славски колач.
У манастирском конаку приређена је славска трпеза љубави а како и приличи царској задужбини.


Љетописац Ранико

 ФОТОГАЛЕРИЈA

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.