• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


 

16.10.2019.

ПРАЗНИК ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ПРОСЛАВЉЕН У РЕЉЕВУ

Празник Покрова Пресвете Богородице прослављен је у храму Светог Николаја у Рељеву.  У 09:00 часова звона су најавила почетак  Свете Литургије којом је началствовао игуман манастира Озерковићи Георије  Станковић уз саслужење протојереја-ставрофора  Јадрана Даниловића, Ранка Билинца, Миломира Ковача, Чеда Ђелма протојереја Милорада Милинковића и  јереја Милана Милановића. За пјевницом су били професор црквеног појања на ПБФ у Фочи мр Драган Учур, г-ђа Мирјана Учур и студенти теологије Борко Кандић и Миломир Симатовић. Присутни су били начелници Источног Новог Сарајева г-дин Љубиша Ћосић, Вогошће г-дин Един  Смајић и генерал ОС БиХ Гојко Кнежевић.
Пригодну бесједу о празнику произнео је о. Георгије  истичући колики је значај заступништва Пресвете Богородице у  нашем животу, јер овоземаљски човјек без Бога непрестано живи у мукама и патњама, без икакве гаранције да ће доживјети наредни дан. Са друге стране непрестано окружен искушењима од других људи који му наносе зло.   Значај живота у заједници са Богом  кроз пост, молитву и врлине јесте пут који човјека води у живот вјечни. Нагласио је о. Георгије да данашњи Срби не живе у заједници са Богом, што се види кроз губљење овоземаљске  државе. Нема нас на Косову, Хрватској, а Црна Гора и Босна су у мало бољем положају управо због тога што нисмо у заједници са Богом.  Српски народ осуђује друге, живи у гријеху без покајања, не знајући да је грјех исто што и смрт. На крају бесједе нагласио је да прави Срби подражавају Св. Сави и осталим бесмртницима, јер Св. Сава није био човјек компромиса већ непоколебљиви духовни борац који је примјер и узор многима. Позивао је све вјерне да кроз пост, молитву и покајање буду прави светосавци.


У току Литургије извршено је резање славског колача, који је припремио  кум славе православни војник Далибор Ковачевић  и чланови његове породице. Након Свете Литургије извршена је лицитација црквених барјака и литија око храма.
Уручене су и захвалнице начелницима општина Источно Ново Сарајево г-дину Љубиши Ћосићу, Вогошће г-дину Едину Смајићу, члану комисије за односе са црквама и вјерским заједницама испред општине Нови Град Сарајево г-дину Драгу Јурићу, добротворима светог храма Васу Марковићу, Мустафи Каровићу, Горану Ковачевићу, Салиху Кадићу, Драгану Остојићу, Осману Кадићу и Срђану Сикирашу.

_______
Према већ устаљеној пракси припремљена је трпеза љубави за све присутне. Православни припадници из Рајловца, Бутила и Пала у заједници са кумом славе Далибором Ковачевићем и вјерницима парохије рељевске припремили су храну за све присутне. Видно задовољни и радосни, сви присутни кренули су својим домовима у  нади поновног сусрета код храма Светог Николаја у Рељеву.

                                                                  Протонамјесник Душко Лаловић

ФОТОГАЛЕРИЈA

________

 

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.