• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


12.10.2019.

ОСВЕШТАНА  КАПЕЛА  САРАЈЕВСКО-ВИДОВДАНСКИХ  ХЕРОЈА  НА КОШЕВУ

Данас је на Михољдан, 12. октобра 2019. године, по изузетно лијепом времену и пред многобројним вјерницима освештана спомен-капела Сарајевско-видовданских хероја на Српском православном гробљу на Кошеву у Сарајеву. Капелу је освештао Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, а уз саслужење арх. замјеника  протојереја-ставрофора проф. др Владислава Топаловића, арх. намјесника сарајевског протојереја-ставрофора Јадрана Даниловића, јереја Немање Ђуреиновића, пароха четврте парохије сарајевске, јереја Немање Лакића, војног свештеника из Сарајева и ђакона Будимира Гардовића.


Иначе, спомен-капела сарајевско-видовданских хероја подигнута је 1939. године по пројекту Александра Дерока. Капелу је подигла Српска православна црквена општина Сарајево. У крипти спомен капеле похрањени су земни остаци Гаврила Пинципа и његових другова, учесника из познатих видовданских догађаја 1942. године у Сарајеву. Непознато је зашто спомен-капела  није освештана те 1939. године те зашто је пуних 80 година остала неосвештана.


Иначе, на историјском  српском православном гробљу на Кошеву почивају знамените личности Српског народа Сарајева те Босне и Херцеговине, који су оставили дубок траг нашег националног постојања у Сарајеву. Посебно је знаменито за истаћи да је племенита енглескиња Мис Ирби сахрањена на Кошеву међу православним Србима. Ту су и гробови знамените Стаке Скендерове, војводе Голуба Бабића и многих других.


  Љетописац РаНиКо

            Бесједа, 12. октобра 2019.  Кошево (српско гробље)

Часни оци свештеници,
Драга браћо и сестре,
Уважени гости и пријатељи,


,,Ево дана којег створи Господ!
Радујмо се и веселимо се у њему
!”

Вријеме, дани и године благослов су божији. Бог нам их даје да у њима творимо вољу божију, добра, велика и узвишена дјела. Времена, дани и године су и за наша мољења, молитвена сјећања, захваљивања и благодарења. Управо, овај дан Михољдан, дан чуда светог архангела Михаила и преподобног Киријака отшелника, је послије толико година, благословен од Господа да ми данас будемо овдје на Кошеву, да благословимо и освештамо ову давне 1939. године сазидану спомен-капелу видовданских хероја! Радујмо се, због тога и веселимо у овом дану и овом догађају.
Ево нас у спомен-капели сарајевских и видовданских хероја на Кошеву, коју благодатћу Духа Светога данас освештасмо, а након пуних 80 година од њеног подизања, односно градње. Нека је, прије свега и изнад свега слава Богу за овај благослов који нам Господ подари да као 61. митрополит дабробосански освештамо ову знамениту и историјску капелу. Само њено име – Капела видовданских хероја казује њену бит, као и све везано за велики дан Видовдан у Сарајеву 1914. године.
У њеној крипти, или боље рећи испод самог њеног олтара, похрањени су земни остаци већине видовданских хероја, - оних хероја који своје животе принесоше на жртвеник Образа, Части и Слободе, не само Српског, већ и свих других народа ондашње и данашње Босне и Херцеговине.
Нема веће љубави од ове – да неко умре за другога, односно за друге! – рекао је Господ Исус Христос. Њихова жртва је жртва љубави за друге, а не мржња према неком!
Да! Некада за све бијаху хероји и јунаци о којима су писане и пјеване пјесме, стваране легенде и читаве историје. Нажалост, данас су за неке они терористи! Док су Част, Образ и Слобода биле вриједности и идеали наших народа они су били то што јесу - хероји и јунаци. Губљењем етичких, људских и националних вриједности обезврјеђени су и борци који су се за исте борили.
Ми пак, Српски народ и наша света Црква, увијек смо знали, знамо и знаћемо цијенити и свој и Образ других, Част, Достојанство, Слободу и Жртву њих који су себе жртвовали за ове идеале поробљених народа Босне и Херцеговине.
Можда би се са ове историјске дистанце могло и другачије говорити о њима и оцјењивати њихове поступке и жртве. Али, револуционари нису пророци. Они су револуционари и борци конкретних историјских времена, а против одређених и конкретних друштвених и политичких зала.
Давне 1914. године огромна већина није  их разумјела. Није их разумјела тадашња маса уљуљканих у властитим интересима и задовољствима. Напротив, осудила их је проклињала их и линчовала. И не само да су они линчовани и осуђени, већ смо и Ми Српски народ, који их је изродио, са њима демонизовани и линчовани. Још се памти и приповиједа, а архиве и документа потврђују, какве су биле и како су изгледале улице Сарајева и других градова Босне и Херцеговине након погрома те 1914. године над Српским народом Босне и Херцеговине. Био је то велики петак и голгота Српског народа. Умјесто помрачења сунца, 1914. године помрачене су савјести многих. Умјесто поцјепане црквене завјесе поцјепано је заједништво наших народа у Босни и Херцеговини. Али, жив је Бог наш! Жива је вјера наша у крајњу побједу добра – побједу коју Бог даје, а не људи! Живи су саможртвовани сарајевско-видовдански хероји и мученици наше Слободе, Части и Образа: Гаврило, Данило,Михајло, Богдан, Недељко, Вељко, Неђо, Трифко, Митар, Марко и други  који се данас са нама радују на небесима.
Заједно са нама Српским народом који изроди видовданске хероје пострадаше у Првом свјетском рату милиони људи широм свијета и пропадоше велика царства. А зашто? Зато што је тадашњи правдољубиви свијет разумио борбу ''давида'' и ''голијата'' те што је следујући борбу и идеале сарајевских хероја устао против сила зла и тираније тадашњих сила осовине - Аустро-угарског и Германског царства и њихових сателита, сила које су због једног атентата изазвале Велики свјетски рат, сила које су кренуле да униште један ратовима (првим и другим балканским) исцрпљени Српски народ и саму државу Србију.
Ова капела, као што неки од вас знају, а неки нису ни чули за то, и као што сви можете да видите на њеној унутарњој и спољњој фасади озидана је од надгробних споменика са старог сарајевског гробља,  које је 1938-1939. године укинуто - порушено и прекопано, гробља које је било на  мјесту  данашњих зграда Заједничких органа Босне и Херцеговине у Сарајеву.
Посмртни остаци хиљаде сарајевских Срба од најстаријих времена до 1938. године сахрањених на том старом сарајевском гробљу избачени су из њихових гробова, а њихови споменици већим дјелом, Богу хвала, уграђени су у ову капелу. На томе имамо захвалити нашем великом архитекти Александру Дероку и светом митрополиту Петру, једном од наших претходника, који је благословио градњу и начин градње ове капеле. Уградњом њихових надгробних споменика у зидове ове капеле она је постала и спомен - капела старих сарајевских Срба 17-ог, 18,.19. и 20. вијека, али и више од тога,  она је духовна и молитвена повезница Српског народа Сарајева од најстаријих времена са видовднским херојима и са нама данашњим Србима Сарајева.
Зато, данас кад освештасмо ову капелу  ми се духовно обновисмо и повезасмо са њима и молитвено се данас спојисмо са сарајевско - видовданским херојима, тако исто и древним сарајевским Србима  који су заједно са њима данас и у вијекове овдје на Кошеву. Зато се радујмо данас сви и веселимо и обновимо наш сарајевско-видовдански етос садржан у ријечима: благо оном ко довјека живи, имао се рашта и родити.
У име Части, Образа и Слободе за коју се жртвоваше Сарајевско-видовдански хероји, у име свих оних чији су гробови ексхумирани  и оних чији су земни остаци пренесени овдје на Кошево,   и свих невино пострадалих у Сарајеву и широм Босне и Херцеговине, желимо се захвалити Влади Кантона Сарајево у мандатном периоду 2017/18. године и лично Господину Елмедину Конаковићу, тадашњем премијеру Владе Кантона Сарајево за учињену помоћ око обнове ове капеле.
Посебно желимо да се захвалимо свештеном братству Старе цркве сарајевске и Црквеној општини сарајевској при Старој цркви у Сарајеву за њихово ангажовање и допринос за обнову ове капеле и њено довођење до данашњег освећења.
Исто тако изражавамо нашу захвалност свима који се на било који начин заложише за обнову ове капеле.
Од данас ова капела биће у богослужбеној употреби по програму који ће сачинити свештено братство Старе цркве у Сарајеву, с’ тим што ће овдје служити сво свештенство сарајевско.
Нека је срећно и благословено ово освећење!
Нека је срећан и благословен овај дан!
Нека је вјечни помен сарајевско-видовданским херојима и сарајевским Србима који овдје и на другим мјестим почивају!
Нека сте сви живи и здрави и нека вас Бог благослови!
Амин.
митр.   Х Р И З О С Т О М,  дабробосански

ФОТОГАЛЕРИЈA

 

 

 

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.