• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


21.09.2019.

У ЗЕНИЦИ ОБИЉЕЖЕНА 800-ГОДИШЊИЦА АУТОКЕФАЛНОСТИ  НАШЕ  ЦРКВЕ

Поводом празника Рођења Пресвете Богородице и крсне славе храма у Зеници служењем празничног вечерња и свечаном духовном академијом обиљежена је 800-годишњица наше помесне Српске православне Цркве , као и креирања епархије Дабро-босанске, вечерас - 20. септембра 2019. године. У 18:00 часова испред храм у Зеници стигао је Високопреосвећени Господин митрополит Хризостом, који је началствовао празничном вечерњу.

Саслуживали су му протојереји-ставрофори Горан и Зоран Живковић, јереји  Драгиша Цвјетковић и Марко Ђурић те ђакон Будимир Гардовић.


Након вечерња Високопреосвећени је свим парохијанима који припадају овом храму пожелио срећну крсну славу храма и истакао .......'' почињемо славити  рођење Пресвете Богородице, која је измољена од Бога од њених родитеља Јоакима и Ане. Рођена је као утјеха родитељима, али и као радост читавом свијету. Њеним рођењем почиње васпостављање свијета и спасење човјека који Бог приготови на Њему својсвен божански начи.  Роди се она која ће постати свети и избрани сасуд у који ће се смјестити несмјестиви Бог. Роди се она која ће бити тајанствена љествица низ коју ће сићи, не анђео господњи, већ сам Син Божији, који ће од ње узети све човјечанско и постати Богочовјек Исус Христос......... То је та тајна коју Бог чуваше у прасликама од памтивјека док се испуни вријеме да све буде обзнањено.......................  Ове 2019. године Благости господње ми Српски народ и наша света Црква славимо 800 година аутокефалности наше Цркве, али и 800 година наше Дабро-босанске митрополије. Посебно сам срећан и радостан да вечерас са вама Србима у Зеници славимо ове јубелеје које од срца свима честитам.......................''.


У наставку и након празничног вечерња  одржана је Свечана духовна академија на којој су узели учешће СПД ''Слога'' из Сарајева, проф. др Дарко Ђого и други. Бесједу о Светом Сави и аутокефалности наше Цркве одржао је проф. др Дарко Ђого.


Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈA

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.