• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


13.09.2019.

УСЈЕЧЕЊЕ ГЛАВЕ СВ. ЈОВАНА КРСТИТЕЉА  У ОЛОВУ


Усјечење или отсјецање главе св. Јована Крститеља од стране Иродових џелата, данас је 11. септембра  текуће 2019. године,  обиљежен у Олову, односно у храму Сабора Срба светитеља.  Прелијепи храм Срба светитеља у Олову освјештао је 12. септембра 1940. године епископ зворничко-тузлански Нектарије Круљ.  Из разлога традиције да се у Олову слави и обиљежава УСЈЕЧЕЊЕ  десило се и то да се УСЈЕЧЕЊЕ слави и као крсна слава овога храма. Тако је било и ове године Благости господње.

Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом, а уз саслужење протојереја-ставрофора: Илије Чупића, Драгана и Драженка Вукотића, протојереја Велимира Дивљановића и ђакона Будимира Гардовића. Након свете литургије благословљено је славско кољиво, преломљен славски колач и обављен трократни опход око светог храма.


У бесједи на тему  ''Усјечења главе Јованове'' Високопреосвећени је истакао да је  ''.... ово Велики петак прије Великог петка. Гријех и људско зло тријумфују над Добром и Врлином! Грјешни ковјек одлучује да ради задовољења својих старсти, своје огрјеховљености ''награди'' отсјецањем главе једног праведника - светог пророка Јована Крститеља, за којег је сам Господ Исус Христос рекао да је највећи рођени од жене. Страшан и ужасан гријех којег се ни сам гјешник Ирод није могао ослободити. Вапио је он до Неба, исто као и крв праведног Авеља. ........... Обратимо пажњу на чињеницу да он, грјешник и пророкоубица, пошто је чуо вијести о Исусу Христу, говораше да је то Јован крститељ који устаде из мртвих,  и који твори велика и чудесна дјела............  Био је свејстан Ирод свог великог гријеха, јер га је прогонио од самога почетка, каошто је гријех Каинов увијек био видљив на лицу његовом  ............ Помолимо се данас Богу и св. Јовану, пророку, крститељу и претечи Господњем да нас Господ његовим молитвама укрјепи и оснажи;  да укрјепи наше карактере, нашу вјеру и постојаност у свједочењу Истине и правде божије  .............''


Високопреосвећени је обавјестио присутне да је формиран Одбор за обнову овог светог храма и да ће ове 2019. године почети његова обнова, а у току 2020. године поче ће и обнова парохијског дома. Позвао их је да сваки на свој начин и колико маже помогне да се овај храм и парохијски дом обнове.


Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈA

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.