• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


12.08.2019.

ТЕБИ  ГОРО  РОМАНИЈО


Мало је која гора опјевана и слављена као Романија! Мало је гора насељених и живих као Романија! И мало је гора које рађају такве јунаке као што је гора Романија! Њена слава и опјеваност није ''од јуче'' нити од ''од нас'' већ је вјековна. Она је колико епска исто толико и лирска, колико јуначка исто толико ако не више мученичка.У неким сегментима она је митска гора. Она је незаобилазни гора коју увијек  ''треба превалити'' да би се са запада стигло на исток и обрнуто.

Зато и манифестација ТЕБИ ГОРО РОМАНИЈО одржаној 10. и 11. августа 2019. године  код манастира Светог Георгија на Равној Романији има то саборно значење свега онога што Романија јесте. Њој хрлимо, њој пјевамо, њој посвећујемо своје срце, своје животе, њој се, истовремено, и захваљујемо јер је крила ''вука и хајдука''.
Ова романијска манифестација везана је за поменути манастир Светог Георгија, који је прије 19 година освештан и уплетен у аксиому ТЕБИ ГОРО РОМАНИЈО.  Он је јединствен и по томе што су на зидовима храма умјесто фресака исписана имена више од 4000 хиљаде погинулих са Сарајевско-романијског ратишта од 1992. до 1995. године за слободу и право  Српског народа.


Овогодишње литургијско-молитвено сабрање предводио је Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, који је служио свету архијерејку литургију уз саслужење: архимандрита Јована Гардовића, протојереја-ставрофора Миле Рацковића, протојереја Марка Билинца, јереја: Дејана Бакмаза, Дражена Делића, Милана Ђукића и ђакона Божидара Васиљевића. На крају свете литургије отслужен је помен за све који живот свој положише за Отечество, за крст часни и слободу златну. У наставку обављен је трократни опход око светог храма и у наставку културно умјетнички програм под мотом: Теби горо Романијо.

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.