• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


25.07.2019.

ОБНОВА ЦРКВЕ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЛУЋУ КОД ФОЧЕ

Црква Успења Пресвете Богородице у Попима, позната као црква у Лућу, једна је од најстаријих православних богомоља на подручју општине Фоча. У брдима између горостасних врхова Зеленгоре и Малуше, у засеоку села Војновићи/Луће, годинама одлијева времену. На обронцим Зеленгоре и данас се препричава да су Турци, приликом Данка у крви, на Грандићком потоку, погубили свештеника, а његовог братића одвели у Турску. Данас се то мјесто зове Попов мост, а мушко дјете као јаничар у Турској је добио чин и у историји је познат као „Мехмед – паша Кукавица“. Предање даље сведочи да, када је дошао у Луће, старој мајци испунио жељу и у част свог стрица свештеника саградио малу цркву која се није смјела видјети све док јој се не приђе, није смијела бити већа од говеђе коже, нити јој кров смије бити виши од човјека. Исти паша у Фочи је саградио џамију, Хан и Сат кулу. Историјски извори се слажу с народним предањем и наводе да је одведени дјечак био Мехмед – паша Кукавица, из фочанске породице Павловић, из села Попи. Био је два пута босански везир, а потом је пао у немилост Порте и погубљен је 1976.године.   


 Црква Успења Пресвете Богородице је по изгледу једнобродна грађевина, димензија пет пута седам метара, а интересантно је да је изнад врата лијепо исклесан камен на коме стоји 1834. година. По свједочанству те године је дозидана олтарска апсида и прекривен кров храстовим клисом, који је био изузетног рада и квалитета. Након што смо извршили пљескарење саме цркве пре 20-так дана избила је заиста видно уочљива разлика у зидању олтарске апсиде и брода цркве, тако да се да предпоставити да је заиста те године дозидан олтар. Пошто је Мехмед – паша Кукавица био босански везир од 1752. године све до 1760. године значи да је ова богомоља саграђена најмање непун вијек раније од уклесане 1834. године. Под цркве је такође урађен у камену на коме постоје гравуре. Међу иконама које се налазе у храму је икона Пресвете Богородице настала у седамнаестом вијеку. Такође икона Светог Николе, настала у деветнаестом вијеку. У храму се налазе и царске двери са старог иконостаса које је вријеме оштетило, а које говоре о изузетној умјетничкој вјештини тадашњих иконописаца. Нажалост тај иконостас није одолио времену, па је 2008.године постављен нови иконостас које је донирао господин Раде Радовић из Бијељине. У храму се такође налази велики број икона које су вјерници прилагали, а посебно су интересантне иконе Светог Николаја која је урађена на стаклу и икона страшног суда која је поприлично оштећена. Нажалост сва архива и свештенички љетописи су изгубљени или попаљени приликом неколико ратова тако да имамо веома мало података, а већина се заснива на предању некадашњих житеља овога села. Свједоци смо да су сва села нажалост у сталном демографском опадању, али у овом селу живот скоро да се угасио, свега 3. домаћинства презиме у овом селу.


 Благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Господина Г. Хризостома, помоћу Бога и добрих људи започели смо активности на обнови ове древне светиње у којој су наши преци из далеких времена приносили Богу молитве, а Бог је увијек био милостив и богато узвраћао и награђивао. У току досадашњих радова извршено је уклањање старог крова и постављљње новог од сувог храстовог дрвета (шиндре) ручно цјепаног и постављаног у три слоја. Главни мајстор је г. Драгн Шашић из села Јаворани код Кнежева. Поред крова успјели смо извршити пљескарење храма. Наиме, кроз разговор са директором фирме „ Сафир“ из Гацка, г.Рајком Паповићем постигнуто је идеално решење да то буде прилог фирме. Такође замјенили смо и дотрајала улазна врата на храму која су исто од храстовог дрвета, што је прилог г. Дејана Павловића и г-ђе Снежане Рашевић из Фоче. Божијом помоћи планирано је и постављање калдрме од улаза у порту до саме цркве.


 Надамо се да ћемо уз Божију помоћ наставити активности на обнови ове древне светиње, а вјерни народ позивамо да у свакој згодној прилици посјете ову цркву.
 Сви они који желе помоћи обнову, свој прилог могу уплатити на следећи жиро рачу;
         Нова Банка ; 5550100048332785
         на име: Обнова цркве у Лућу
                                                                                                                                               Jереј Душан Андрић

 

 

 

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.