• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


14.07.2019.

ПЕТРОВДАНСКИ САБОР КОД ЦРКВЕ НА ЧАРДАКУ У ГОСТОВИЋУ

У недељу  по Петровудану, 14. јула 2019. године, у храму Св. Николе на Чардаку у Гостовићу, недалеко од Завидовића служена је Света Литургија, а потом одржан и традиционални народни сабор. Као и сваке године, Гостовићани су допутовали у родни крај одакле су у протеклом рату избјегли и раселили се свуда по свијету. И поред кишног времена велики број вјерника се окупио у својој заједничкој кући, храму Св. Николе на Чардаку, да се Богу помоле. А потом да се виде са својим сродницима, пријатељима и комшијама. Свету Литургију је служио парох завидовићки протојереј- ставрофор Зоран Живковић, који је након Св. Литургије у бесједи говорио о празнику, а затим искористио прилику да подјети народ на дугу традицију саборовања на Чардаку.

Још давне 1644. године у Гостовићу је постојала мала древна црквица, а касније је на Чардаку, гдје се сада налази црква, постављан шатор (чадор) под којим су обављана богослужења. Ово мјесто је по „чадору“ вјероватно и добило име Чардак. Иако је садашња црква посвећена Светом Николи, традиција саборовања у поводу Петровдана и даље живи у Гостовићу, јер је нека од раније грађених цркава на овоме мјесту била посвећена Св. Апостолима Петру и Павлу.


Поред цркве која на Чардаку постоји од 1644. године, Гостовић има још један стуб и печат постојања православних Срба на овоме подручју, а то је манастир Удрим. Свештеник Зоран је истакао важност и велику и свету дужност да се окупљамо међу зидинама манастира Удрима, који по народном предању потиче из 14. вијека. Манастир Удрим је срушен прије више од три вијека, и никада се нико није удостојио да га обнови. Садашње генерације су по промислу Божијем, а по благослову Високопреосвећеног Митрополита дабробосанског Г.Г Хризостома добиле велику част да буду учесници обнове ове гостовићке светиње која под Удримом вијековима стоји и чека час свога васкрсења. Свештеник Зоран, у својству администратора манастира Удрим, позвао је вјернике да дођу на Св. Литургију која ће у поводу манастирске славе Св. Пантелејмона бити служена у манастиру Удрим (у недјељу) 11. августа 2019. године у 10:00 часова.
Црквено народно саборовање на Чардаку присуствовали су и начелник општина Завидовићи и Модрича, господа- Хашим Мујановић и Младен Крекић.


Протојереј- ставрофор Зоран Живковић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.