• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


10.07.2019.

НАЈАВА ОСВЕЋЕЊА СПОМЕНИКА ЖРТВАМА УСТАШКОГ ЗЛОЧИНА ГЕНОЦИДА У СТАРОМ БРОДУ НА ДРИНИ 1942. Г.


Стари брод на Дрини је мјесто историјског  злочина геноцида којег починише хрватско-муслиманске усташе над Српским народом 1942. године. Наиме, схавтивши да се српски устанак слободе и отпора усташком режиму шири и да се не може зауставити репресивним мјерама  Власт НДХ-ске под управом ратног злочинца Анте Павелића одлучује по узору на Аустроугарску из 1915. године етнички очистити Источну Босну, а прије свега Подриње. Одлучено је да усташки бојовник Јуре  Францетић  уз помоћ муслиманске милиције у Источној Босни исту очисти од Срба. Именовани Францетић је у сарадњи са муслиманском милицијом  читаву операцију осмислио у јануару-фебруару 1942. године и исту покренуо почетком  марта 1942. године. Циљ усташке операције био је:  преостале Србе Сарајева и  Сарајевског поља, затим општина: Пале, Соколац, Олово, Хан Пијесак, Власеница, Рогатица, Трново и читавог Средњег Подриња ликвидирати или протјерати.


Јадни Срби, који нису имали гдје и код кога да се склоне повлачили су се према ријеци Дрини, односно ка  Вишеграду  надајући се да ће преко Вишеграда стићи у тада од Њемаца окупирану Србију. Нажалост, у томе су их спријечили италијански фашисти. Нису им дозволили прелазак преко Мехмед-пашине ћуприје у Вишеграду. Овај  поступак италијанских фашиста открива до данас непознату чињеницу да су у ову злочиначку операцију осим усташко-муслиманских јединица били укључени и италиајнски фашисти и комунистички партизански покрет који је ненаоружани Српски народ третирао као четнике, односно монархисте.
Знали су прогоњени и бјежећи Срби, као некада Јевреји у Мисиру, да сјеверно од Вишеграда а низводно на ријеци Дрини према Бајиној башти постоји прелаз (брод), којег су они знали као ''Стари брод''  и кренули су к њему. Сама ријеч ''брод'' значи  камени прелаз преко ријеке.  Међутим, због висине водостаја прелаз преко ''старог брода''  је био немогућ. У тим и таквим околностима пристигле су их храватске усташе и муслиманска полиција и починиле над њима  невиђен и нечувен злочин. Што побијених, што масакрираних и у хладне валове Дрине натјераних и бачених  Срба по неким историчарима креће се између пет и шест хиљада. Мало ли је, о Господе!


Деценијама послије Другог свјетског рата комунистички  режим и сам огрезао у крви невиних и у систематским злочинима над Српским народом   исте је системски  прикривао. Можда је некима тешко размјети овај и овакве поступке југословенских партизана, али треба имати у виду чињеницу да су  током 1944. и 1945. године  многобројни  (или безбојни) устачки елементи (официри и војници) прешли у партизанске редове и тако се инволвирали у  антисрпски комунистички режим Јосипа Броза Тита.  Лустрација југословенског партизанског покрета никад није извршена, а крајње је вријеме да се на основу архива и то учини. Не треба изгубити из вида и другу чињеницу да су хрватско усташтво и југословенски комунизам  настали истовремено  на идеји антисрспства и анти југословенства. Заправо ради се о једном теистом медаљону са два слична лица. И за усташе и за комунисте Југославија је била ''гробница  не српских народа''. И комунисти и усташе су идеолошки анимирали све могуће  и немогуће непријатеље и савезнике  против Српског народа и против Југославије.  Управо су и једни и други прве злочине против Југославије и Српског народа починили не 1941. године, већ много раније, као терористичке организације. Врхунац је био у убиству краља Александра 1934. године.  Њихова антисрпска и антијугословенска политика експлодирала је 1941. године, али на два различита и интересно супростављена начина.
Трудом и добротом добрих и племенитх људи током 2018. и текуће 2019. године  подигнуто је спомен-обиљежје у Старом броду на Дрини које ће, ако Бог да, бити освећено и отворено у Суботу, 7. септембра 2019. године са почетком у 12:00 часова.


Саопштење из Канцеларије митрополије Дабро-боанске
Сарајево, 10. јула 2019. године
 

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

 

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.