• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


09.07.2019.

ИВАНДАН  НА  ЦРКВИНАМА  КОД  БОРИКА


Само име Црквине говори за себе. Оно нам свједочи да су ту биле цркве. Када и колико? На ова постављена питања, разумије се, тешко је дати тачан одговор. Потребно је уложити пуно рада и воље да се све испита и документује. На нашу жалост, наша археолошка служба - не знамо да ли и постоји, ништа не ради нити се бави истраживањем наше градитељске и сваке друге прошлости.


Народно предање каже да је овај локалитет из времена Немањића, тачније из времена краља Драгутина.  Наиме, након абдицирања од рашког краљевског трона бивши краљ Драгутин се повукао у крајеве средњовјековне Босне, у дијелове који су припадали Угарској. Гдје се тачно смјестио ни то није утврђено. Зато се као мјесто његовог боравка и бављења  у Угарским крајевима вежу за многе локалитете од Усоре до Дрине и Сланкамена у Срему. Тако и данашње Црквине помињу се као један од његових љетњиковаца са црквом и ловиштем. Било како било Црквине су данас предивно мјесту у још љепшој шуми планине Деветак.


На овогодишњи (2019) празник рођења Светог Јована Крститеља, у нашем народу још препознатљив као Ивандан одржан је традиционални ивандањски Сабор на Црквинама. Празнично саборовање у сваком случају увеличао је и долазак Високопреосвећеног митрополита дабробосанског Господина Хризостома који је служио свету архијерејску литургију, учинио трократну литују око светог храма, благословио славско кољиво и преломио славски колач и проповједао ријеч божију. Са Високопреосвећеним Господином Митрополитом саслуживали су протојереји-ставрофори: Александар Топаловић, Милорад Новаковић, Зоран Јеринић, протојереј Јован  Планојевић, проф. богословије у пензији и ђакон Будимир Гардовић.

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.