• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


02.07.2019.

ВИДОВДАН  И  НА  СТАРОМ  БРОДУ  НА  ДРИНИ


Стари брод на Дрини је мјесто стравичног злочина геноцида хрватско-муслиманских усташа 1942. године над Српским народом Источне Босне. Злочин је учињен под командом усташког бојовника Јуре Францетића, којег је стигла заслужена божија и народна казна.  Злочин усташа 1942. године комунисти су строго сакривали од историје и очију јавности. Но, слава Богу, истина је испливала на свјетлост дана.


Данас на Видовдан и након прославе овог празника у Вишеграду благословом Високопреосвећеног Господина Хризостома, митрополита дабробосанског,  организована је посјета  Старом броду на Дрини.  Стари брод на Дрини са Високопреосвећеним Господином Митрополитом посјетили су: Господин Милорад Додик, српски члан предсједништва БиХ-не и предсједавајући Предсједништва, Господин Радован Вишковић, предсједник владе Републике Српске, Господин    Емир - Немања Кустурица, академик г. Матија Бећковић,  г. Боро Дугић, начелник општине Вишеград Господин Младен Ђуревић и многи други угледници Р. Српске и Србије.


Стигавши на Стари брод на Дрини прво је отслужен помен свим невино пострадалим 1942. године, а потом су положени вјенци од стране Господина Вишковића, Господина Додика, Господина Кустурице и г. Бећковића. 

У кратком обраћању Високопреосвећени Господин Хризостом је захвалио свима који  ''.... сте данас на Видовдан, када се сјећамо косовског завјета св. кнеза Лазара као и боја на Косову равном, боја који се још води и који ће се водити на Косову и за Косово,  дошли на ово мјесто страве и ужаса, на мјесто на ком је хиљаде људи побијено, масакрирано. А гле њихов једини гријех бијеше у томе што Срби бијаху и православни хришћани. Ово мјесто познато је и по томе што је злочин почињен на њему годинама и деценијама прикриван. Забрањивано је било о њему не само писати већ и говорити. Али, ко ће као Бог? ................ Ево овдје смо да видимо што је прошле и ове године учињено са спомен обиљежјем  којег добри људи граде у спомен свих невино пострадалих.  Дођосмо да видимо и кажемо једно велико хвала свима који се потрудише и који се труде да би ово дјело било завршено и како би га могли освештати и службено преставити нашој домаћој и свјетској јавности........''
У наставку ове посјете  посјећено је спомен обиљежје у изградњи, које је представио архитекта  г. Новица Мотика као и донатори г. Албијанић и г. Давидовић.


Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.