• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


27.05.2019.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ЧЕЛЕБИЋИМА


У Пету недјељу по васкрсењу Господа нашег Исуса Христа, названу Недјеља самарјанке по жени самарјанки са којом Господ Исус Христос разговараше на Јаковљевом студенцу, 26. маја текуће 2016. године,  Његово Високопреосвештенство Господин  Хризостом, митрополит дабробосански посјетио је село Челебиће на крајњем југоистоку епархије.  Иначе, село Челебићи припада општини Фоча.

Због његове ратне историје из Другог свјетског рата постало је жртвом  осветничке политике комунистичког режима, а што је резултирало дугогодишњим исељавањем становништва.  Иако некад са статусом Општине данас су Челебићи са околним селима остали са врло мало становништва, лошим путевима, пустим школама и другим некада познатим ''друштвеним објектима''. Иначе, прва жртве осветничке комунистичке политике био је овдашњи (тетимски) парох свештеномученик Момчило Гргуревић. У храму Успенија Пресвете Богородице Високопреосвећени Господин Митрополит служио је свету архијерејску литургију, а уз саслужење протојереја Горана Терзића, пароха руђанског, протојереја Николе Ковача, арх. намјесника србинског, јереја:  Душана Андрића и Љубомира Пријовића, те ђакона  Будимира Гардовића.


Након свете архијерејске литургија Високопреосвећени се упутио ка локалитету ''Локвице'' мјесту гдје су усташе (муслимани) 1943. године одвели 9 честитих срба, изболи их бајонетама и ножевима и оставили их да искрваре и тако издахну. На мјесту на ком су убијени срби сахрањени подигнут је крст као спомен обиљежје. Дошавши на локалитет  Локвице,  Високопреосвећени је прво отслужио помен убијеним, а потом освештао крст - спомен обиљежје и обратио се окупљенима.


Након парастоса и освештања спомен обиљежја у Локвицама сви сабрани на челу са Високопреосвећеним Господином Митрополитом кренули су ка  Челебићкој Ријеци, односно ка старој цркви Светог оца Николаја у Ријеци гдје је приређена заједничка трпеза за све данас сабране на молитвено и литургијско сабрање и на спомен сјећање на невине жртве. 


Љетописац РаНиКо                                                                                    

ФОТОГАЛЕРИЈА

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.