• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А


21.05.2019.

КУПРЕШКА ДЈЕЦА ОБИШЛА НАШЕ СВЕТИЊЕ У КРАЈИНИ


Уз благослов Његовог Високопреосвештенства митрополита дабробосанског Господина Г. Хризостома и на велику радост дјеце са Купрешке висоравни, у суботу, 18. маја, кренусмо на поклоничко путовање нашим светињама.


Четрдесеторо дјеце у пратњи пароха благајског, јереја Марка Ђурића, прво посјетише цркву Успења Пресвете Богородице у Ливну гдје их је дочекао парох ливањски, о. Предраг Црепуља. Након што су чула кратко предавање о историјато Православне цркве у Ливну и након што су се поклонили моштима ливањских Новомученика, кренуше пут Босанског Грахова.

У селу Обљај их дочека Гаврило Миле Принцип и са нескривеном радошћу им показа родну кућу Гаврила Принципа, те их упозна са животом ове значајне историјске личности. Није пропустио да исприча живот и страдање Светог свештеномученика Милоша (Милана) Билбије који је имао значајну улогу у животу Гаврила Принципа и који је један од примјера величине и узвишеноси свештеничке службе али и мученичког свршетка Христа Господа ради. Пут се наставио према Дрвару у којем нас дочека о. Синиша Сердар. Домаћин нас упозна са историјом дрварског Храма Светог Саве и тешком животу цркве у овом мјесту послије Другог свјетског рата. Пожели нам да из Храма понесемо благослове Светог Саве и да у миру наставимо свој пут према Мартин Броду.

У Мартин Броду дјеца посјетише слапове на прелијепој ријеци Уни и средњевјековни манастир Рмањ. Врата задужбине Катарине Бранковић, ћерке српског деспота Ђурађа Бранковића, из 1443.године отвори нам чича Богдан, јер нажалост, данас у овом Светом манастиру нема монаштва. Дјеца су се упознала са величином и значајем манастира Рмањ и са чињеницом да је овај манастир нешто више од једног вијека био сједиште Митрополије дабробосанске и да је у њему столовало десет митрополита.

Носећи благослове Светог оца Николаја Мирликијског, млади Купрешани кренуше пут Купрешке висоравни. У повратку посјетише Свети манастир Веселиње код Гламоча. Добри домаћин, о. Срђан Белензада упозна дјецу са историјом овог манастира посвећеног Светом Јовану Крститељу и позва их на дружење и послужење у парохијски дом. Колико су дјеца на сваком мјесту дочекана са радошћу и захвалношћу што се не заборављају Православна браћа и Православне светиње у овим крајевима, можда најбоље говоре ријечи о. Срђана који је након наше посјете написао: ,, У суботу су у наш манастир дошли они које ми, заправо, одувијек знамо. Ми се познајемо кроз Христа и Светог Саву. Препознали смо се по крсту који носимо. О њима су нам причали Шкадим и 'Рбина али и бура ,,купрешка''. Зато се ми нисмо упознавали. Зато само хоћемо да се играмо и пјевамо заједно!''.
Заиста, дјеца се вратише у родни Купрес пуна утисака и нових знања о светињама и животима своје Православне браће у овом многострадалном крају који обиђоше.
Ово је прво путовање које су, уз помоћ својих пријатеља, финансирали браћа свештеници са Купреса, о. Саша и о. Симон Туркић. Њихова је жеља да се купрешка омладина сваке године упознаје са новим крајевима и да на овај начин упознаје своје коријене, своју историју и себе.

јереј Марко Ђурић

ФОТОГАЛЕРИЈА

   

Старије вијести 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАЈУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.