• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А


11.05.2019.

У МАНАСТИРУ ЖИЧИ ОТВОРЕНО ЗАСЈЕДАЊЕ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА

У овој јубиларној години 800-годишњице аутокефалности наше помјесне Цркве (1219-2019) данас је, 9. маја 2019. године, светом архијерејском литургијом у саборном храму манастира Жиче отворено овогодишње јубиларно засједање Светог архијерејског сабора Српске православне Цркве.

Свету архијерејску литургију служио је Његова Светост патријарх српски Господин Иринеј уз саслужење архиепископа охридског и митрополита скопског Господина Јована, те митрополита, епископа, свештеника и ђакона наше Цркве. На крају свете литургије  обављен је призив Светога Духа, а у припрати жичког храма отворено је овогодишње засједање Светог архијерејског сабора. У свом обраћању  Његова Светост патријарх српски Господин Иринеј истакао је да је ово заједање Светог архијерејског сабора у манастиру Жичи духовно повезивање и духовни наставак оног историјског жичког  Сабора на ком је Свети Сава, први архиепископ аутокефалне Цркве у Рашкој, одржао његову историјску бесједу, на ком је епископима подијелио копије Номоканона по којем ће уз Свето јеванђеље устројити своје нове епархије и на основу којих ће управљати истима. У наставку у резиденцији епископа жичког у манастиру Жичи настављено је засједање, односно одржана је прва сједница Светог архијерејског сабора која је завршена у 15:00 часова.

У 18:00 часова у храму Светог Саве у Краљеву одржан је упечатљив  концерт Камерног хора Музичке академије Универзитета Источног Сарајева.


Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

   

Старије вијести 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАЈУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.