• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

 

 


03.05.2019.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ - РЕАГОВАЊЕ
НА ВАНДАЛИЗАМ НА ХРАМУ У ДОЊЕМ ВУКОВСКОМ


Жалосно је и ужасно до сржи срца болно  да у ове радосне васкршње дане добисмо овакав застрашујући извјештај о вандализму почињеном на храму Благовјести Пресвете Богородице у Доњем Вуковску код Купреса. Тешко је у овом моменту било шта рећи. Овај вандализам није обично скрнављење на које смо скором па и навикли у Федерацији БиХ-не већ израз крајње мржње и вјерског ''расизма''. Починиоцу или починиоцима овог вандализма очиглено овај скровити од путних комуникација и склонити дубоко у љепоту природе храм није био непознат. Напротив, по димензији вандализма и изражене мржње починиоц или починиоци су свјесни значаја и улоге овога храма, не само као споменика културе, већ прије свега и изнад свега као храма који је био симбол обнове српске и православне духовности Купрешког краја. О њему су пјеване пјесме, о њему су писани најљепши лирски текстови. Доње Вуковско је и данас симбол који смета некоме или некима. Надамо се да ће органи власти и гоњења открити починиоце и привести их правди.
Најенергичније осуђујемо овај вандалски чин. Истовремено постављамо питање  кантоналној и федералној полиције: Докле ћемо бити жртве оваквих гнусоба? Гдје сте и шта радите ви? Докле ћете затварати очи пред шовинистичко-вјерским екстремизмом? Не добијемо ли одговоре на постављена питања довешћете нас у искушење да слободно закључимо одакле све ово долази. Мирис злочина се осјећа.    
Позивамо Општину Купрес, Кантон Херцегбосански као и Федерални завод за заштиту споменика културе Федерације БиХ-не да предузму кораке у правцу обнове и заштите овога храма.
Истовремено позивамо и све расељене и прогнане Купрешаке, а прије свега све из Доњег Вуковска да чим прије притекну у помоћ да храм обновимо и да се у току љета на Сабору у Доњем Вуковском окупимо и покажемо нашу одлучност и виталност у очувању нашег православља и светосавља.                                         

Митрополит Хризостом,
дабробосански, с.р.

Сарајево, 3. маја 2019.

   

 
 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ФЕБРУАРУ, МАРТУ, АПРИЛУ И МАЈУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.